У Кам’янському завершилось подання на реєстрацію кандидатів у мери та депутати. Є перші втрати

У Кам’янському завершилось подання на реєстрацію кандидатів у мери та депутати. Є перші втрати

Вчора завершився прийом документів на реєстрацію кандидатів на посаду міського голови Кам’янського, та партійних списків до міськради. Сьогодні Кам’янська територіальна виборча комісія остаточно має визначитись з тим, хто «пройшов» горнило реєстрації, а хто – «ні». Вже відомо, що за посаду міського голови боротимуться, як мінімум – 8 кандидатів, а за депутатські мандати змагатимуться представники 13 партій. Поки що не пройшли реєстрацію представники партії «За майбутнє».

Автор: Сергій Гузь.

Кандидатів на посаду голови побільшало

Вчора міський тервиборчком зареєстрував ще п’ятьох кандидатів на посаду міського голови Кам’янського. Таким чином, на сьогодні повністю пройшли реєстрацію 8 кандидатів: сімох висунули партії, а один кандидат, жінка, – шляхом самовисування.

Ще двоє самовисуванців-чоловіків мають  час сьогодні на подання в ТВК виправлених документів, аби рішення по ним було прийнято остаточно. Як пояснила Ганна Торішня, голова ТВК Кам’янського, мова йде про надання копій документів про сплату грошової застави. Відповідно до нового Виборчого кодексу України, кандидати мають самостійно сплатити заставу. Тож в ТВК чекають документів від двох кандидатів на підтвердження їх платежу.

Так як тервиборчком останні дні працював з перевантаженням, бо більшість кандидатів та партій подали документи у два останні дні, на сайті комісії досі відсутні постанови про реєстрацію кандидатів (останні постанови датовані 23 вересня).   З власних джерел «Пильному погляду»  відомо, що до кандидатів, про яких ми писали вчора (Андрій Білоусов, Сергій Павлюк та Андрій Іванченко), доєдналися ще Олександр Залевський від ВО «Свобода» та Олександр Дубінін від «За майбутнє».

У «За майбутнє» спіткнулися на гендерній квоті

Несподіванкою стала відмова тервиборчкому у реєстрації партійного списку кандидатів у депутати міськради від партії «За майбутнє». Сьогодні ми стали свідками того, як представники партії у виборчкомі отримували копії документів, аби оскаржити відмову в реєстрації у суді.

Сергій Неклеса, представник “За майбутнє” у ТВК, підтвердив, що партія оскаржуватиме в суді рішення виборчкому

Причиною відмови стало недотримання гендерної квоти. За новим Виборчим кодексом вимоги щодо дотримання гендерного представництва в списках кандидатів стало більш жорстким та плутаним (на це редакції скаржились і представники інших партій).

«За майбутнє» стала єдиною партією, списки якої не пройшли реєстрації. Всього за депутатські мандати в місті змагатимуться 13 партій. Про те, хто йде по партійним спискам ми напишемо найближчим часом, як тільки будуть оприлюднені офіційні постанови про їх реєстрацію.

Виборче законодавство стало жорсткішим

Ми поцікавились у голови тервиборчкому Ганни Торішньої  щодо цьогорічних складнощів з реєстрацією партій та кандидатів. Вона підтвердила скарги представників партійних штабів на те, що виборче законодавство стало жорсткішим. І навела кілька прикладів.

Ганна Торішня, голова Кам’янської міської територіальної виборчої комісії

Так, що стосується гендерних квот, то вони існували і раніше. Але на попередніх виборах законодавство не передбачало відповідальності для партій за їх порушення. «Тоді політичні партії не обтяжували себе щодо дотримання даної вимоги, – пояснює Ганна Торішня. – Але з прийняттям Виборчого кодексу України цю вимогу включили до порядку висування кандидатів». Тож тепер, у разі порушення гендерної квоти, партійні списки не реєструють. Що і трапилось зі списком партії «За майбутнє» в Кам’янському.

Жорсткішими стали і вимоги щодо відомостей про кандидатів. Найчастішими помилками були розбіжності у відомостях, зазначених в автобіографії та відомостях про кандидата, які містяться у списку. «Часто в біографії зазначене одне місце роботи, а у списку – інше, не співпадали займані посади чи дата народження, – наводить приклади Торішня. – Всім партіям та кандидатам надавалась можливість усунути помилки».