Розкопали й покинули: як «Кам’янський водоканал» руйнує благоустрій прибудинкових територій

Розкопали й покинули: як «Кам’янський водоканал» руйнує благоустрій прибудинкових територій

Майже місяць стрибають по кучугурах шлаку й землі або брьохаються в грязюці мешканці житлового будинку №6 по вулиці Воробйова. Аварійники водоканалу торік перекопали тут ціле подвір’я, ліквідуючи аварію на водогоні, і залили вулицю глиною.

Автор: Валентин Фіголь.

Перекопане і затоплене

Майже щодня в Кам’янському трапляються аварії на водогонах, через які втрачається приблизно третина питної води, за яку платять споживачі. А ще ці аварії лишають по собі понівечене дорожнє покриття та розливи грязюки, які знищують залишки благоустрою в дворах кам’янчан.

«Скоро місяць, як нема в нас двору, – бідкаються мешканці будинку №6 по вулиці Воробйова. – Стрибаємо через болото, яке полишили аварійники водоканалу!..»

Потік питної води заструмував посеред дороги до будинку №6 по Воробйова вдень 18 грудня. Вода текла вулицею майже добу. Потім аварійна бригада водоканалу протягом 2 днів перекопувала територію, шукаючи місце підземного витоку. Зокрема, підкопали один з приватних гаражів, збудованих півсторіччя тому.

Під час ремонтних робіт вулицею Воробйова текла рідка глиниста грязюка. Тепер намулом вкрита проїжджа частина внутриквартальної дороги вздовж трьох житлових будинків. «Що з цією грязюкою робити – поняття не маємо!..» – бідкалися двірники під кінець минулого року.

Після завершення ремонту бригада з водоканалу приїжджала, щоб якось відновити благоустрій території, понівеченої під час робіт. Двоє дядьків трохи погребли лопатами грязюку на дорозі. Потім ремонтники засипали металургічним шлаком яму на дорозі перед будинком. І на цьому все покинули.

В диспетчерській водоканалу торік обіцяли, що ремонтники ще приїдуть відновити благоустрій на місці робіт.

«Ми телефонуємо на ЄДС чи не щодня, – кажуть мешканці будинку №6 по вулиці Воробйова. – Нам кажуть: чекайте на виконання заявки!..»

Вода подорожчала

Ремонтники не встигають скрізь, кажуть диспетчери водоканалу та ЄДС. Це лише один із прикладів того, що аварійні витоки питної води – система в Кам’янському. В таких витоках втрачається не менше чверті водопровідної води, визнають комунальники. Ці втрати водоканал розділяє зі споживачами – вони «лягають» у собівартість послуг водопостачання.

Про ціну води згадано не випадково: КП «Кам’янський водоканал» нагадав, що з 1 січня 2021 року відбудеться зміна тарифів на послуги підприємства.

«На підставі публікації 18.12.2020 року на офіційному сайті НКРЕКП, набула чинності Постанова НКРЕКП від 16.12.2020 року №2499 “Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» https://www.nerc.gov.ua/?id=57480:

з 1 січня 2021 року для КП «Кам’янський водоканал» ДОР» м. Кам’янське, встановлені наступні тарифи:

– на централізоване водопостачання – 10,91 грн. за 1м³ без ПДВ (13,09 грн. за 1 м³ з ПДВ);

– на централізоване водовідведення – 8,58 грн. за 1м³ без ПДВ (10,30 грн. за 1 м³ з ПДВ).

З 1 січня тариф єдиний для всіх споживачів КП «Кам’янський водоканал» ДОР», – сказано в повідомленні «міськводоканалу».