Керівник міністерства енергетики озвучив варіант зниження вартості газу для населення

Керівник міністерства енергетики озвучив варіант зниження вартості газу для населення

Міністерство енергетики України пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для “вразливих” споживачів. Про це написав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Автор: Валентин Фіголь.

Пропонується обмежити ціну на газ для цілої низки категорій споживачів рівнем “хаб мінус” з додаванням граничної націнки постачальників і фіксувати таку ціну на рік.

За основу планується брати ціну на німецькому хабі NGG. Вартість ресурсу встановлюватиметься за формулою “хаб мінус” (вартість газу на торгівельному майданчику мінус транспортування до кордону України – ЕП.).

Як наголошується, ціну планується обмежити для “вразливих споживачів”. Фактично, до “вразливих” можна віднести усіх побутових споживачів.

Щоб відмовитися від купівлі газу за вказаним механізмом, споживач повинен звернутися до свого постачальника з вимогою виключити його з категорії “вразливих споживачів”, зазначив урядовець.

“За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5,36 тис грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%”, – написав Вітренко.

Підконтрольна НАК “Нафтогаз України” компанія “Укргазвидобування”, розповів посадовець, буде продавати постачальникам газ за ціною “хаб мінус”, ціна буде переглядатися раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді.

Наразі пропозиція Міненерго знаходиться на стадії обговорення.

“…нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що мова йде саме про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад”, – зазначив в.о. міністра.

Вітренко вказав, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони кращі і швидше вирішують проблеми на ринку.

За інформацією в.о. міністра Міненерго, основні постачальники – облгаззбути – постачають газ за середньозваженою ціною 9,6 тис грн (в діапазоні від 6,99 тис грн до 10,8 тис грн), газопостачальна компанія “Нафтогазу” – по 7,2 тис грн.

“Тобто у облгаззбутів в середньому ціна на 33% вище. Але при цьому їх частка “ринку” – 89%”, – акцентував пан Вітренко.

Про план антикризових заходів у зв’язку з підвищенням тарифів повідомив також голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія у минулі вихідні.

“Від імені фракції “Слуга Народу” повідомляю, що ми готуємо план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Він буде напрацьований і оприлюднений в найближчі дні”, – написав Арахамія на своїй сторінці в Facebook.