Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись

Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись

Останні зимові змагання провели адепти бойових мистецтв в Кам’янському минулими вихідними. Спортсмени не тільки билися, а й демонстрували красу й грацію бойових рухів.

Автор: Валентин Фіголь.

Грація бойових мистецтв

Чемпіонат Дніпропетровської області з тхеквондо ВТФ проходив 26-27 лютого на базі Кам’янської ДЮСШ № 1.

В змаганнях взяли участь 120 спортсменів з 10 команд, які представляли Кам’янське, Кривий Ріг, Дніпро, Першотравенськ. Це – рекорд України за кількістю учасників в подібних змаганнях.

Чемпіонат Дніпропетровщини – підготовчий етап до формування обласної команди та участі тхеквондистів в чемпіонаті України, який відбудеться наступного місяця в Харкові.

Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись - ФОТОЗмагання в ДЮСШ проходили в розділі пумсе. Пумсе – це виконання перед суддями комплексів формальних рухів, які ілюструють базову бойову техніку даного напряму єдиноборств.

«Це вміння володіти своїм тілом та виконувати базову техніку, – прокоментував змагання з пумсе Олександр Кирпа, тренер з тхеквондо. – Формальні вправи – це рівновага та зосередженість, необхідна гнучкість та впевненість рухів».

Успіхи кам’янчан

Змагання відбувались в двох класах складності, розповів тренер ДЮСШ №1 Андрій Стовбан, і в двох видах програми – традиційному і вільному пумсе. «На сьогодні лідером в популяризації пумсе в Україні є наше місто. А наполеглива праця тренерів Дніпропетровщини, згуртованість в роботі і працьовитість спортсменів дозволить вивести область на черговий, більш високий рівень у розвитку пумсе в нашій країні», – пояснив А.Стовбан.

Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись - ФОТОУ загальнокомандному заліку в класі «А» команда Кам’янського виборола друге місце, в класі «Б» – перше та друге місця.

«Приємне перше золото в розділі фрістайл. Всього наші спортсмени завоювали 9 золотих, 7 срібних та 14 бронзових медалей», – прокоментував змагання О. Стовбан.

Перше татамі для початківців

Традиційний турнір «Перше татамі» провели в СК «Прометей» бійці Кам’янської федерації Кіокушинкан-карате.

«Перше татамі» – турнір для початківців, наголосив Євген Колішевський, голова міської федерації. Тут змагаються бійці 7-18 років, для багатьох це перший турнір.

Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись - ФОТОЗмагання проходило в двох розділах програми: ката та куміте.

Ката – це виконання формальних рухів, які демонструють базову техніку карате. Практично те саме, що пумсе у тхеквондистів.

Єдиноборства в Кам’янському навчають не лише битися, а й граційно рухатись - ФОТОВиконання ката не тільки допомагає засвоювати базову техніку єдиноборства, але й формує у спортсменів правильну поставу, виховує впевненість та грацію рухів, нагадав Є. Колішевський.

Поєдинки для молодих бійців – контрольований стрес, який вчить адаптуватись до викликів оточуючого світу, зазначають тренери. Психіку та тіло молодої людини треба готувати до життя в конкурентному середовищі, привчати до боротьби, переконані дорослі бійці.

Цьогоріч турніри проходили з дотриманням карантинних вимог – отже, без присутності глядачів – батьків спортсменів, переважно. Варто зауважити: в спортивних залах дихати було легше, в повітрі не було чути алкогольно-тютюнового перегару та задушливого смороду парфумів.