Історичну атмосферу Кам’янського відтворюють в міській бібліотеці

Історичну атмосферу Кам’янського відтворюють в міській бібліотеці

«Музейна кімната» – новий проект централізованої бібліотечної системи Кам’янського. Цей своєрідний музей створюється буквально на очах і руками бібліотекарів та читачів, з експонатів, які приносять кам’янчани та гості міста.

Автор: Валентин Фіголь.

Проект «музейна кімната» покликаний зберегти творчу історичну атмосферу Кам’янського-Дніпродзержинська, розповіла Тетяна Герасюта, заступник директора ЦБС з реклами.

Одна із зал центральної бібліотеки поступово перетворюється на музей. Всі експонати – речі, подаровані бібліотеці читачами та принесені бібліотекарями.

Тетяна Герасюта
Тетяна Герасюта демонструє експонати “музейної кімнати”

Тут є старі меблі, годинники та програвач платівок, посуд зі справжньої богемської порцеляни, авторські картини, унікальні книжки та багато інших побутових речей з минулого.

«Ці речі люди приносять нам іноді в жахливому стані, – розповідає Т. Герасюта. – Іноді ми самотужки реставруємо, іноді визнаємо своє безсилля. Але дуже хочеться зберегти оцю людську пам’ять про молодість, про батьків та близьких людей…».

Верхня колонія Кам'янського
Макет Верхньої колонії у Кам’янському

«Родзинка» експозиції – модель Верхньої колонії, заводського містечка, яким воно було на початку 20 сторіччя. Модель ще знаходиться в роботі. Автор макету – історик Віктор Заславський, який родом з Дніпродзержинська, але живе й працює в музеї міста Жовква. А до Кам’янського приїздить провідати батьківщину та попрацювати над макетом історичного центру міста.

«Після того, як будуть змонтовані всі деталі макету, ми спробуємо відтворити його цілком, у просторі, щоб прив’язати модель до території міста», – ділиться планами пані Герасюта.

Створення «музейної кімнати» – один з кроків по становленню бібліотеки як міського культурного та дозвільного простору, зауважують бібліотекарі.

«Ми сподіваємось, що така творча атмосфера заохотить людей цікавитись історією рідного міста і взагалі більше читати, – мріють автори проекту. – Адже, за нашим переконанням, партіоти мають бути думаючими, освіченими людьми!»

Експонати "музейної кімнати"
Експозиція зайняла чималеньку кімнату
Порцеляна у музеї
Один з експонатів “музейної кімнати”