У Всесвітній день захисту прав споживачів кам’янчанам нагадали куди звертатися у разі непорозумінь

У Всесвітній день захисту прав споживачів кам’янчанам нагадали куди звертатися у разі непорозумінь

Всесвітній день захисту прав споживачів офіційно набув статусу свята в березні 1983 року. Ця традиція бере свій початок з виступу у 1961 році президента США Джона Кеннеді. У своїй промові він вперше дав чітке визначення поняттю «споживач» та зазначив, що це особлива економічна група, інтереси якої торкаються абсолютно у всіх сферах життя.

На підставі цього Джон Кеннеді виділив декілька правових аспектів, які в майбутньому стали основою відповідного закону: право на безпечність, право на отримання інформації, право вибору, право на надання можливості бути почутим.

Згодом, цей список було розширено і в нього увійшли: право на відшкодування збитків, право мати безпечне навколишнє середовище, право на освіту в якості споживача, право задовольняти базові потреби.

У 1973 році сесія Консультативної асамблеї ЄС ухвалила «Хартію захисту споживачів», а в 1985 році Генеральна асамблея ООН затвердила «Керівні принципи захисту інтересів і прав споживачів».

Основний принцип захисту відповідних прав громадянина відображений у статті 42 Конституції України, згідно з якою держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

12 травня 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів». Цим Законом було врегульовано взаємовідносини між споживачами товарів та послуг, їх виробниками, продавцями, виконавцями. Встановлено права покупців під час придбання товарів або послуг належної якості, безпечних для здоров’я та життя споживачів.

Крім того, відповідно до Закону, кожен споживач має право на отримання інформації про товар (послугу). Це може бути інформація про виробника товару, терміну придатності, гарантійних зобов’язаннях. Також, гарантовано державний та громадський захист, механізм реалізації споживацьких прав.

Всесвітній день захисту прав споживачів – це ще одна нагода для застереження бути пильними і обачними. Адже саме спільні зусилля держави та споживачів щодо боротьби із недобросовісними виробниками
та продавцями зможуть подолати труднощі, які виникають на споживчому ринку України, забезпечать підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції та безпечності і якості нашого життя, створять імідж України
як високорозвинутої країни, яка гарантує відмінну якість та сервіс.

Сьогодні серед пріоритетів держави – завоювання довіри населення. Це можливо лише шляхом створення належних умов життя, насичення ринку добротними товарами, реалізації права вільного та свідомого вибору продукції.

Кожен має право на якісну, безпечну продукцію, товари та послуги, адже це – здоров’я нашої нації.

Департамент муніципальних послуг та регуляторної політики Кам’янської міської ради вітає мешканців міста з Всесвітнім днем захисту прав споживачів та бажає добросовісних надавачів послуг, привітних продавців та приємних покупок!

У разі виникнення непорозумінь під час придбання товарів неналежної якості звертайтеся за консультацією до фахівців відділу споживчого ринку та захисту прав споживачів департаменту муніципальних послуг та регуляторної політики Кам’янської міської ради, які здійснюють прийом громадян у центральному офісі ЦНАП за адресою: просп.Василя Стуса, 10/12, м.Кам’янське.