Кам’янчанам нагадують про переваги готівкової форми отримання пільг на оплату комунальних послуг

Кам’янчанам нагадують про переваги готівкової форми отримання пільг на оплату комунальних послуг

Про переваги готівкової форми отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг розповіли в департаменті соціальної політики Кам’янської міської ради.

Відповідно до Закону України „Про житлово-комунальні послуги” пільги на оплату житлово-комунальних послуг виплачуються споживачам у грошовій формі у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Механізм надання пільг населенню у грошовій формі, запроваджений у 2019 році, передбачає розрахунок розміру пільги за соціальними нормативами незалежно від фактичного споживання послуг.

При цьому діють дві моделі грошової форми надання пільг:

– безготівкова – сума пільги зараховуються на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» (на персональний обліковий запис одержувача пільги), звідки перераховується банком надавачам послуг (за визначеною послідовністю) на підставі їхніх даних про нараховані платежі;

– готівкова – сума пільги перераховується щомісячно безпосередньо на особистий рахунок одержувача пільги в одному з уповноважених банків або виплачується йому через поштове відділення.

Готівкова форма отримання пільг дозволяє одержувачу самостійно визначати черговість та суми оплати послуг, що важливо в умовах виникнення ситуації, коли пільговик не погоджується з нарахованими підприємством сумами.

Крім того, у разі споживання житлово-комунальних послуг в обсягах менших ніж соціальні нормативи, зекономлені кошти пільговики можуть використовувати на власний розсуд, у тому числі для оплати послуг в інший розрахунковий місяць, коли споживання збільшується у зв’язку, зокрема, з погодними умовами.

Безготівкова форма отримання пільг передбачає можливість отримання зекономлених коштів лише один раз на рік, після закінчення опалювального сезону.

У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати послуг (внесків/платежів), загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.

Для отримання пільг у готівковій формі необхідно звернутися до районних управлінь соціального захисту населення департаменту соціальної політики Кам’янської міської ради з відповідною заявою, у якій зазначити реквізити банківського рахунку, куди буде перераховуватися сума пільги:

  • Дніпровське управління соціального захисту населення: просп. Перемоги, 45. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 068-564-32-26, 55-42-41;
  • Заводське управління соціального захисту населення: просп. Свободи, 2/1. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 55-42-36;
  • Південне управління соціального захисту населення: вул. Затишна, 3. Телефон відділу персоніфікованого обліку – 56-07-44.