Світовий банк надасть 200 млн доларів кредиту українським університетам

Світовий банк надасть 200 млн доларів кредиту українським університетам

Рада виконавчих директорів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (входить до групи Світового банку) схвалила Проект «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» для надання  Україні кредиту на 200 мільйонів доларів аби підвищити якість та прозорість системи вищої освіти країни.

Як повідомили в уряді, дані кошти будуть спрямовані на закупівлю сучасного обладнання, створення лабораторій для студентів та науковців, проведення ремонтних робіт. Зокрема, на закупівлю сучасної комп’ютерної техніки та програмного забезпечення для підвищення інформатизації в університетах, а також забезпечення високого рівня навчання, в тому числі і дистанційно.

Основними цілями Проекту є підвищення конкурентоспроможності здобувачів вищої освіти на ринку праці шляхом оновлення підходів до навчання, викладання та наукової діяльності відповідно до викликів сучасності. Крім того, не менш важливим є повернення вищим навчальним закладам України авторитетності серед студентів, у тому числі на міжнародному рівні.

Міністерство освіти і науки України у якості відповідального виконавця буде здійснювати реалізацію  Проекту протягом п’яти років.

«Україна повинна забезпечити випереджаючі темпи розвитку економіки, щоб вийти на рівень розвинутих економік світу. Я розумію наскільки якість вищої освіти впливає на економічний розвиток країни, а тому залучені кошти – це вдалі інвестиції Уряду в наше економічне майбутнє. Ми працюємо над пошуком фінансових ресурсів для досягнення згаданих цілей», – наголосив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

Найближчим часом відбудуться заходи щодо підписання відповідної Угоди між Україною та МБРР та формування критеріїв для відбору вищих навчальних закладів, що братимуть участь у Проекті.