На Дніпропетровщині викрили схему розкрадання бюджетних коштів

На Дніпропетровщині викрили схему розкрадання бюджетних коштів

На Дніпропетровщині викрито схему розкрадання бюджетних коштів службовцями сільради через підконтрольні ним фіктивні підприємства. Про це повідомили в пресслужбі Дніпропетровської обласної прокуратури

Правоохоронці викрили службових осіб однієї з сільських рад, які протягом чотирьох років систематично розкрадали бюджетні кошти, укладавши договори з підконтрольними фіктивними підприємствами.

За даними слідства, протягом 2016-2020 років між службовими особами однієї з сільських рад Дніпропетровської області та рядом суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності укладено близько 100 прямих неконкурентних договорів на закупівлю робіт і послуг за бюджетні кошти на загальну суму більше 43 млн грн.

Аналіз укладених договорів дає підстави вважати, що вказані підприємства були створені для протиправної господарської діяльності, адже не мали у розпорядженні жодних виробничих потужностей, складських приміщень, транспорту та кваліфікованих робітників. Крім того, ремонтно-будівельні роботи здійснювали з порушенням умов нормативно-технічної документації, державних будівельних норм і стандартів з використанням матеріалів низької якості та значним завищенням обсягів виконаних робіт.

Після укладання актів виконаних робіт посадовці суб’єктів господарювання, діючи за попередньою змовою з сільським головою, здійснювали конвертацію грошових коштів місцевого бюджету у готівку з подальшою легалізацією доходів.

В рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.191 КК України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), правоохоронними органами проведено ряд обшуків у приміщеннях сільської ради та за місцем мешкання фігурантів справи, в ході яких вилучено первинну документацію, чорнові записи, комп’ютери, телефони, банківські картки, грошові кошти тощо.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Встановлюється коло причетних до злочину осіб.