На Дніпропетровщині знайшли свій “Стоунхендж”

На Дніпропетровщині знайшли свій “Стоунхендж”

Під час будівництва траси Н-31 (Дніпро-Решетилівка), у селі Новоолександрівка, знайшли Кромлех. Про це повідомив в.о. керівника Служби автомобільних доріг області Олександр Коломійцев.
Кромлех – кам’яні кола або кільця каменів – тип археологічної пам’ятки, що представляє собою валуни або кам’яні брили, розташовані у вигляді кола або еліпса. Найвідоміший Кромлех знаходиться в Англії, більш відомий, як Стоунхендж.
“Призначення кам’яних кіл мені не відомо, але щось таємниче в них є. Знайшли Кромлех при розкопці Кургану, розташованого в селі Новоолександрівка. Місце цікаве, давні поховання, від епохи бронзи, скіфів і до середньовіччя”, – пише Коломійцев.
Знахідці понад 5 тисяч років, вона за словами археологів, старша від Єгипетських пірамід на 500 років. Тут ховали своїх померлих індоарійські племена. Плити – саморобні, вирізані вручну, і щільно підігнані одна до одної, а важать – тони.
“Розмір кургану – вражає. Дуже великий обсяг землі і праці витрачено на його будівництві. Мабуть той, кого поховали і огородили кромлехом, був дуже поважний в суспільстві. Тільки так можна пояснити монументальність такї величної споруди”, – розмірковує Коломійцев.
На Дніпропетровщині знайшли свій "Стоунхендж" - ФОТО На Дніпропетровщині знайшли свій "Стоунхендж" - ФОТО