Водіям Кам’янського «листів щастя» вже не буде

Водіям Кам’янського «листів щастя» вже не буде

Поліція більше не буде відправляти порушникам ПДР постанов про штрафи, так званих «листів щастя». Видано відповідний закон.

Автор: Валентин Фіголь.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким змінено процедуру відправки постанови про адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху, повідомив Офіс президента. Закон Верховна Рада прийняла ще 29 квітня.

Сьогодні чимало автомобілістів платить штрафи за порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в режимі фото- і відеозйомки, через особистий кабінет водія. Платять, здебільшого, в перші 10 днів після порушення – в цей період діє 50-відсоткова знижка.

Попередні норми кодексу про адміністративні правопорушення зобов’язували поліцію надсилати оригінал постанови про притягнення до адміністративної відповідальності (так звані “листи щастя”) на пошту порушника, незалежно від погашення ним штрафу. Це призводило до плутанини і в деяких випадках – до повторної оплати штрафу.

Закон, підписаний президентом, скасовує необхідність відправки на пошту порушника постанови про адміністративну відповідальність, якщо штраф сплачено. Тепер, відповідно до закону, оригінал постанови надсилається рекомендованим листом тільки в разі, якщо штраф не був сплачений протягом 10-ти днів після його винесення. Закон вступає в силу наступного дня після опублікування.

Раніше про те, що поліція не відправлятиме порушникам ПДР «листів щастя», в разі сплати штрафу на місці, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Водіям Кам’янського «листів щастя» вже не буде - ФОТО«До 90% оплати штрафів відбувається до того, як водій поштою отримає постанову про оформлення штрафу. Тому ми найближчим часом змінимо процедуру оформлення порушень ПДР і відмовимося від розсилки цих листів щастя», – сказав Аваков. За його словами, це дозволить заощадити приблизно 6 млн грн державних коштів в місяць.

Аваков також додав, що завдяки впровадженню камер фотофіксації порушень правил дорожнього руху, тільки за перші півроку кількість автомобільних аварій з потерпілими зменшилася втричі. Крім того, істотно знизилася кількість жертв ДТП.

«Ефект впровадження системи очевидний – за півроку на 48 ділянках доріг, де встановлені камери, кількість ДТП з потерпілими зменшилася втричі. Уже в цьому році кількість ДТП із загиблими і травмованими знизилося на 12%, кількість загиблих – на 17%, травмованих – майже на 15%», – сказав глава МВС.

Він додав, що в 2021 році планується встановити ще понад 200 таких комплексів по країні.