Кам’янське на гребні загальнодержавного тренду в сфері оздоровлення

Кам’янське на гребні загальнодержавного тренду в сфері оздоровлення

Уряд України розпочинає соціальний проект «Активні парки – локації здорової України», щоб перетворити зони відпочинку громадян на території популяризації здорового способу життя та практик оздоровлення.

Тимчасом в парках Кам’янського цей процес вже відбувається: частково – стихійно, частково – організовано.

Автор: Валентин Фіголь.

Соціальний проект «Активні парки – локації здорової України» формально стартував в Україні в травні, відповідно Постанові Кабміну.

Основною метою соціального проекту є організація оздоровчої рухової активності усіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю. Автори проекту вважають, що це створить умови для «зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їх наслідків» (цитата з Постанови).

Проект пропонує міському самоврядуванню придумувати способи залучення населення до оздоровчої рухової активності у місцях масового відпочинку.

Для популяризації оздоровчої руханки місцеве самоврядування має залучати до проведення заходів фахівців сфери фізичної культури і спорту.

Кам’янське на гребні загальнодержавного тренду в сфері оздоровлення - ФОТО

«Також для проведення різних видів рухової активності та ознайомлення з видами спорту залучаються провідні спортсмени, тренери та інші фахівці сфери фізичної культури і спорту», – сказано в урядовому документі.

Кам’янське опинилось на гребні загальноукраїнського тренду. В парках нашого міста цієї весни процес популяризації різних видів оздоровчої рухової активності почався, не чекаючи Постанови КМУ та інструкцій до неї. Фізкультура зі спортивних майданчиків вихлюпнулась на алеї та газони парків. Зранку тут можна побачити представників йоги, єдиноборств, скандинавської ходи, не кажучи про велосипедистів та самокатчиків, яким треку недостатньо…

Можливо, через поступове послаблення карантину – зони відпочинку було оголошено відносно безпечними, в Кам’янському помітно виріс інтерес мешканців до прогулянок. Наприклад, відроджується культура міських пікніків: в обідню пору в центральному парку люди залюбки обідають, приносячи з собою їжу з супермаркетів.

Цим скористались інструктори з різних видів оздоровчої руханки – ті ж скандинавські ходоки, представники єдиноборств. Вони почали проводити спочатку індивідуальні, а потім групові і, нарешті, відкриті тренування в парках міста.

Процесу сприяла діяльність адміністрації КП «Парки Кам’янського» та активність фахівців КЗ «Спорт для всіх». Ще в травні вони спільно розпочали серію відкритих тренувань та майстер-класів з різних видів спорту та оздоровчої руханки.

Власне, КЗ «Спорт для всіх» ще торік проводив аналогічні заходи – зокрема. біля кінотеатру «Мир». Так що Кам’янське і тут випередило хвилю, підняту Кабміном в травні 2020-го.

Кам’янське на гребні загальнодержавного тренду в сфері оздоровлення - ФОТО

Нині в парку практично щодня проводяться організовані фізкультурно-оздоровчо-розважальні заходи. Наприклад, сьогодні, 1 липня, КЗ «Спорт для всіх» організував гру в доміно. За радянських часів доміно було улюбленою вулично-настільною грою міських чоловіків, і столи для доміно були місцем напружених та азартних баталій. Сьогодні в Кам’янському лише подекуди збереглися компанії доміношників – передусім, людей старшої вікової категорії.

Але на змаганнях в парку, навпаки, більше було учасників-дітей. Літній чоловік, який назвався дідом Михайлом, був єдиним дорослим гравцем цього турніру.

«Дітей було би більше, – кажуть фахівці КЗ «Спорт для всіх». – Але часто дорослі – батьки чи педагоги з літніх шкільних таборів, кажуть, що дітям цього не треба…»

Кам’янське на гребні загальнодержавного тренду в сфері оздоровлення - ФОТО

Окрім парків, подібні заходи з популяризації оздоровчої руханки проводились і в районних зонах відпочинку – на Соцмісті та Черемушках.

«На Соцмісті люди не надто активно відгукнулись на наші заходи. Може, не звикли або не знали. – ділиться досвідом Дар’я, представник «Спорту для всіх». – На Черемушках, біля ДЮСШ №4, було набагато більше активності мешканців».

Фахівці КЗ «Спорт для всіх» кажуть. Що поки не отримували від КМУ роз’яснень та інструкцій до Постанови про соціальний проект. Так що діють на власний розсуд: «Тим, хто починає, завжди непросто. Але справа добра, і треба просто регулярно привчати людей до необхідності оздоровлення».