Банки забиратимуть борги прямо з рахунків мешканців Кам’янського

Банки забиратимуть борги прямо з рахунків мешканців Кам’янського

Міністерство юстиції України дозволило банкам автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. Процедура запрацює в Кам’янському вже з 6 липня, нагадують правники.

Автор: Валентин Фіголь.

Раніше процедура автоматичного вилучення боргів з рахунку боржника застосовувалася тільки до аліментників, але тепер її розширили на інші види боргів. Про систему примусового автоматичного списання розповіли фахівці державної служби надання безоплатної правової допомоги.

Якщо після відповідного рішення суду боржник не повертає гроші, то починає працювати Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони можуть домогтися списання грошей з банківських рахунків боржника. Але, поки виконавці листувались з банками, надсилаючи їм вимоги арештувати рахунки боржника, той вже міг зняти всі гроші…

Банки забиратимуть борги прямо з рахунків мешканців Кам’янського - ФОТО

Відтепер процедуру для виконавців та банкірів спрощено. Нагадаємо: для списання коштів, як і раніше, потрібно буде рішення суду. Спрощується тільки сама процедура списання – вона буде автоматизованою.

Національний банк України ще в лютому зобов’язав банки на вимогу виконавця надати інформацію про реквізити рахунків боржника і про суму коштів на них.

Потім Мін’юст видав наказ, за яким банки і виконавці будуть взаємодіяти в електронному вигляді – через Автоматизовану систему виконавчого провадження.

Відтак, будуть вилучатись з рахунків автоматично борги за житлово-комунальні послуги, штрафи (в тому числі, за порушення правил дорожнього руху), зарплатні борги.

Державний або приватний виконавець за допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження направлятиме в банки вимогу на отримання інформації про рахунки боржника. Банки протягом однієї робочої години після отримання вимоги повинні надати інформацію. Після цього виконавець направляє в банки, де відкриті рахунки боржника, постанову про арешт коштів. Банки арештовують кошти і повідомляють про це виконавцю. Виконавець створює платіжні вимоги на примусове списання коштів і направляє їх банкам. А банки примусово списують кошти з рахунків боржника і перераховують їх на рахунки виконавчої служби.

Так кошти потраплятимуть до стягувача боргу.

Сьогодні, за даними Мінюсту, автоматично можуть списувати борги з рахунків ПриватБанк, Monobank, ТАСкомбанк, Оксі Банк, Банк Схід, Індустріалбанк та ПроКредит Банк.

Ще 44 банківських установи підключені до тестового режиму, 11 банків перебувають на стадії попередніх налаштувань для початку тестування.