Цигун-ранок в Кам’янському: перші спостереження та висновки

Цигун-ранок в Кам’янському: перші спостереження та висновки

Два місяці триває проект «Цигун-ранок в Кам’янському». Сьогодні, 31 липня, відбулось восьме відкрите тренування з цигун-гімнастики в центральному парку. Учасники проекту поділились першими враженнями, спостереженнями та висновками.

Автор: Валентин Фіголь.

Рівно 2 місяці тому тренер з бойового мистецтва Він Чун гунфу Андрій Шамардін оголосив, що проводитиме щотижня у вихідний день ранкові відкриті тренування з оздоровчої гімнастики цигун. На тренування в центральний парк Кам’янського запрошувались всі бажаючі. Тренування безкоштовні.

«Відчуваючи на собі плив цигун, хотів би познайомити людей з цим інструментом оздоровлення», – прокоментував свій намір А. Шамардін.

Цигун – традиційна азіатська гімнастика, в якій оздоровчий ефект досягається за рахунок гармонізації рухів та дихання. Цигун, кажуть фахівці, вчить рухатись свідомо.

Цигун-ранок в Кам’янському: перші спостереження та висновки - ФОТО«Виконуючи вправи, ми вчимось прислухатись до свого дихання, до відчуттів під час руху, – акцентує тренер. – таким чином ми через гімнастику повертаємо собі відчуття перебування «тут і зараз»».

Основні правила в цигун – рухатись неквапно, намагаючись не напружуватись зайве. Спокійний, природній темп руху дозволяє контролювати правильність постави та траекторій.

Завдання ранкової цигун-гімнастики, резюмує тренер Шамардін – підготувати тіло до активної діяльності: вирівнюється постава, розігріваються і розминаються суглоби та м’язи, активізується крово- та лімфообіг в усьому тілі.

«Виконуючи вправи цигун, ми ніби повертаємось до себе, гармонізуємо внутрішній стан з довкіллям», – зазначив тренер.

Цигун-ранок в Кам’янському: перші спостереження та висновки - ФОТО

Особливе значення групових тренувань, акцентував А. Шамардін, полягає саме в тому, що дає практику гармонізації настрою та стану кільком людям. Люди вчаться відчувати спочатку себе, а потім – інших. Від відчуття – крок до співчуття, від співчуття – до співпраці, нагадує досвідчений тренер.

«За 2 місяці я бачу прогрес, – прокоментував А. Шамардін перебіг проекту. – По-перше, зацікавлені люди знайшли сили та можливість вставати вранці та приходити на заняття. По-друге, учасники почали справді прислухатись до своїх відчуттів, а з цього починається нейгун – внутрішня робота. По-третє, люди зранку обмінюються позитивними враженнями та емоціями, починаючи день із задоволення. Адже рухатись вільно й невимушено – це задоволення, яке не всі сьогодні можуть собі дозволити».

«Мені дуже подобається! – коментує свої враження Ксенія, яка не пропустила ще жодного тренування. – Я стала легше прокидатись, і така бадьорість зранку!.. До того ж я стала дійсно уважніше рухатись, прислухатись до того, що відбувається в тілі».

Ранковий цигун, каже Ксенія, йде на користь всій родині. Син теж перестав лінуватись і сам охоче піднімається на тренування. І чоловік, який займається гунфу, визнає позитивний вплив цигун-гімнастики на здоров’я і навіть на подружнє життя.

Цигун-ранок в Кам’янському: перші спостереження та висновки - ФОТО

«Цигун-ранок в Кам’янському» можна відвідати щонеділі з 7 до 8 години ранку біля південного фонтану в центральному парку Кам’янського.