В Україні збільшать штрафи за екологічні злочини

В Україні збільшать штрафи за екологічні злочини

За 7 місяців поточного року в Україні нарахували екологічних збитків на суму 850,5 мільйонів гривень. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.
Найбільше, 140,8 мільйона гривень, розрахувала інспекція Поліського округу, який об’єднує Житомирщину і Рівненщину. Це найбільша цифра серед решти територіальних підрозділів в Україні.
Там виявили низку кричущих порушень у різних сферах: масові вирубки дерев, велика кількість несанкціонованих сміттєзвалищ і недотримання вимог законодавства при поводженні з відходами, забруднення довкілля внаслідок роботи підприємств (ПрАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Костопільський завод скловиробів» та інших), порушення правил полювання та рибальства.
Мальований наголошує, що приична тому – низькі штрафи. Наприклад, викиди забруднюючих речовин у повітря «обійдуться» порушникам у 85-136 гривень, а порушення правил полювання – 34-340 гривень.
“Щоб ефективно протидіяти екоциду цілих областей, необхідно як мінімум у 10 разів підвищувати адміністративні санкції. Наші фахівці спільно з представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів наразі готують проект закону щодо посилення відповідальності за близько 50 екологічних порушень. Підвищення штрафів дозволить стимулювати органи місцевого самоврядування до ефективніших дій на захист довкілля”, – зазначив Мальований.