Кам’янська міська рада підписала меморандум про співпрацю з Офісом Ради Європи в Україні

Кам’янська міська рада підписала меморандум про співпрацю з Офісом Ради Європи в Україні

18 серпня Кам’янське відвідала делегація Офісу Ради Європи в Україні на чолі з головою Стеном Ньорловим, яка взяла участь в розширеному засіданні координаційної ради з питань впровадження партиципаторного бюджетування. Учасники зустрічі обговорили напрями співпраці Кам’янської міської ради та Офісу Ради Європи в Україні в межах реалізації проєкту «Зміцнення громадської участі у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».

У зустрічі також взяли участь національний експерт Ради Європи, автор моделі шкільного громадського бюджету Олексій Коваленко та спеціалістка проєкту Ради Європи Дарина Соколова.

За дорученням міського голови Андрія Білоусова його перший заступник Олександр Чернишов підписав з головою Офісу Ради Європи в Україні Стеном Ньорловим меморандум про співпрацю в сфері впровадження інноваційних інструментів громадської участі, в тому числі шкільного громадського бюджету. Зокрема, в рамках підтримки проєкту Ради Європи, буде проведено тренінги для школярів «Основи громадської участі».

У червні міською радою було прийнято рішення про запровадження у Кам’янському пілотного проєкту «Бюджет участі. ДІТИ» (шкільний громадський бюджет), у якому чітко визначено його принципи та правила, а також механізм реалізації. При розробці Положення про «Бюджет участі. Діти» було використано інструментарій Ради Європи.

Шкільний громадський бюджет є інновацією, яка залучає дітей до використання інструментів громадської участі, дає можливість впливати на вирішення питань, які їх стосуються, а також виступає своєрідним «тренажером» з написання проєктних пропозицій.

Цьогоріч проект шкільного бюджету участі запроваджуватиметься у 3-х навчальних закладах Кам`янського, а в разі його успішної реалізації в подальшому буде запроваджений в усіх навчальних закладах. Вартість одного шкільного проекту – 30 тисяч гривень. Один навчальний заклад гарантовано отримує 60 тисяч гривень на реалізацію двох шкільних проєктів.

«Сьогодні ми розповіли про наші напрацювання в рамках впровадження шкільного громадського бюджету, які не лише збігаються з підходами міської влади щодо громадянської участі як пересічних мешканців міста, так і молоді, але й співпадають з амбітними планами Міністерства у справах молоді та спорту, які також бажають долучити молодь до активної громадянської позиції. З огляду на діяльність Ради Європи, ваші зусилля також співпадають зі стандартами нашої діяльності, зокрема й в процесах громадської участі. Звичайно, коли міська влада Кам’янського, яка вже працює над проектами громадської участі з розбудови свого міста, звернулась з проханням підтримки та допомоги в реалізації проекту шкільного громадського бюджету, ми з радістю відгукнулися на дане запрошення», – сказав голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.