Російська мова на Дніпропетровщині втратила статус регіональної

Російська мова на Дніпропетровщині втратила статус регіональної

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував регіональний статус російської мови у Дніпропетровській області. Відповідне рішення оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
“Нарешті це антиконституційне рішення скасоване. Всі ми пам’ятаємо, що після прийняття у 2012 році ганебного закону “Про засади державної мовної політики” розпочався своєрідний “парад” надання російській мові статусу регіональної. Місцева влада Дніпропетровщини винятком не була. Проте ще в лютому 2018 року КСУ визнав той закон неконституційним. А з 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути і скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної. Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися”, – зазначив Тарас Кремінь.
Наприкінці 2020 року Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування в областях функціонування регіональних мов.