Виховання «Дідової качалки» в Кам’янському: тверезість та ввічливість

Виховання «Дідової качалки» в Кам’янському: тверезість та ввічливість

Вихованням місцевих підлітків займається на пенсії автор «Дідової качалки», відомий в Кам’янському тренер з важкої атлетики Юрій Калашнік.

Автор: Валентин Фіголь.

Років 6 тому, коли в Дніпродзержинську (так тоді називалось наше місто) ще не було нових спортивних майданчиків та мультифункціональних стадіонів, у дворах південніше вулиці Долматова виник саморобний спортивний майданчик. Тут були саморобні турніки та бруси для віджимання, а головне – саморобні залізобетонні штанги та тягарі для силових вправ.

Виховання «Дідової качалки» в Кам’янському: тверезість та ввічливість - ФОТО

Робив той майданчик – власноруч та з допомогою однодумців, Юрій Калашнік – відомий в місті тренер з важкої атлетики на прізвисько «Дід» (на головному фото). З тих пір майданчик так і називали: «Дідова качалка».

Перед позаминулими місцевими виборами один з політиків, який мостився до міськради, допоміг обладнати майданчик, додавши спортивного інвентарю. Пообіцяв ще зробити поряд майданчик для міні-футболу та баскетболу…

«Вибори минули – хтозна-де й подівся благодійник! – згадує Юрій Іванович. – Тут таких чимало було: приходили, дивились, обіцяли…»

Тимчасом «Дід» з добровільними помічниками з місцевих фізкультурників обладнали біля «качалки» боксерський ринг.

Вранці і ввечері, вдень і навіть поночі на «качалці» можна побачити фізкультурників. Тут тренуються дорослі й діти.

«Нещодавно зрізали кілька турників, – скаржиться «Дід». – Кажуть, це тутешній мешканець зробив, який ніде не працює, а пиячити за щось треба…».

Старий тренер не лишається осторонь руханки на майданчику – він її скеровує та контролює. Дорослі й підлітки звертаються до досвідченого силовика за порадами, добровільно виконують його настанови.

Ось на «качалку» прибігли кілька хлопців, зодягнутих не зовсім по-фізкультурному – в білих сорочках та напрасованих штанях. Це старшокласники розташованої неподалік школи прибігли на перерві зробити кілька вправ на турніку.

Виховання «Дідової качалки» в Кам’янському: тверезість та ввічливість - ФОТО

«Витріть хоч перекладину чимось, щоб сорочки не забруднити! – гукає «Дід». – І не затримуйтесь – бігом до школи!»

Хлопці, повправлявшись, чкурнули далі вчитись.

На спортивному майданчику Юрій Іванович підтримує порядок: «тут є правила: не смітити, не палити, не розпивати алкогольні напої, не сваритись. Всі конфлікти – в рингу!.. Матюкнувся – біжиш навколо майданчику 44 метрів!».

«Качалка» та морока з підлітками – власна ініціатива старого (пану Юрію вже 82 роки) тренера: «Доки рухаєшся – доти ти й людина! А док людина – мусиш допомагати іншим ставати людьми!»