Про небезпеку імунодефіциту нагадали лікарі Кам’янського

Про небезпеку імунодефіциту нагадали лікарі Кам’янського

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Його мета –  нагадати суспільству, що ВІЛ/СНІД є однією з глобальних проблем людства, акцентують фахівці КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту».

Автор: Валентин Фіголь.            

CНІД (синдром набутого імунодефіциту) – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який пошкоджує імунну систему, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Це важливо пам’ятати в період непередбачуваного перебігу різних інфекційних хвороб.

У нашому місті станом на 1 грудня 2021р. на диспансерному обліку перебуває  1155 ВІЛ- позитивних пацієнтів, серед яких  376  хворих на СНІД.  На обліку перебуває 26 дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів (2 дітей з підтвердженим діагнозом, у одної дитини 4-та клінічна стадія). 20 чоловік перебуває на обліку з поєднаною патологією ВІЛ та туберкульоз.

За 11 місяців 2021  року у місті зареєстровано 191 новий випадок ВІЛ – інфекції. Із них у 92 встановлено парентеральний шлях зараження, пов’язаний з вживанням наркотиків, 86 випадків – статевий шлях зараження, а вертикальний (діти, народжені від ВІЛ-позитивних матерів) – 13 випадків.

Спеціалізована медична допомога ВІЛ-позитивним у нашому місті надається у кабінеті «Довіра» КНП КМР «Міський консультативно – діагностичний центр» (пр-т Аношкіна, 67, каб. 56; моб. тел. 0682298903), де можна пройти анонімне обстеження на ВІЛ/СНІД та отримати консультативну допомогу. Незважаючи на обмеження, кабінет працює повноцінно. Кожен бажаючий може отримати відповіді на всі питання.

Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.

Однак повністю вилікувати  ВІЛ – інфекцію неможливо, тому головною зброєю у боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.   Зараження  можливе: при різних статевих контактах з інфікованою людиною, при переливанні інфікованої крові або її компонентів, при використанні нестерильних шприців, при будь-яких медичних маніпуляціях, пов’язаних з контактом із кров’ю, спермою, піхвовими виділеннями, при виношуванні плоду інфікованою матір’ю.

Зараження неможливе: при рукостисканнях, обіймах, поцілунках (якщо не відбувається поранення слизової оболонки ротової порожнини), в басейні, при користуванні загальною ванною, туалетом, при користуванні спільним рушником, посудом, при розмові, чханні, при потраплянні сліз, слини хворого на шкіру.

Актуальність проблеми подальшого поширення ВІЛ-інфекції не викликає будь-якого сумніву. Ми живемо у світі, у якому існує вірус імунодефіциту людини. Нам необхідно зрозуміти, що проблема ВІЛ/СНІДу і його наслідків – це реальність сьогодення і безпосередньо стосується кожного.