Шкоду від електронних цигарок визнав парламент України

Шкоду від електронних цигарок визнав парламент України

Український парламент законодавчо заборонив вживати електронні цигарки/вейпи в громадських місцях. Хоча заборона почне діяти лише через півтора роки, вона означає, що законодавці визнали шкідливість електронних цигарок.

Автор: Валентин Фіголь.

Прирівняно до тютюнопаління

Електронні цигарки – вейпи, українські парламентарії прирівняли до звичайних цигарок, заборонили їх вживання в громадських місцях в Україні, рекламу та посилили штраф за продаж неповнолітним.

Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (проект № 4358) Верховна Рада прийняла на засіданні 16 грудня 2021 року.

Закон визначає терміни «бездимний тютюновий виріб», «електронна сигарета», «новітній тютюновий виріб», «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» тощо.

Новий закон забороняє:

– рекламу та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;

– ароматизовані сигарети;

– куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях (за аналогією з курінням звичайних цигарок).

Окрім цього, закон передбачає збільшення площі медичних попереджень на упаковках сигарет і встановлює штраф за реалізацію вищевказаних виробів особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1 020 грн, а в разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн.

Цей закон набирає чинності через вісімнадцять місяців з дня його опублікування (тобто орієнтовно з липня 2023 року).

Таким чином, українські парламентарі визнали потенційну небезпеку вживання електронних цигарок, або вейпінга.

Небезпечна пара в легенях

Вейп, електронна цигарка – це прилад, який розігріває спеціальну синтетичну суміш до стану пари. Цю пару вейпери вдихають замість тютюнового диму, гадаючи, що ця процедура безпечна.

Але вже зо два роки вчені, які досліджують вейпінг та його наслідки, попереджають: тривале використання електронних сигарет може мати негативні наслідки.

Професор Бірмінгемського університету Девід Тіккетт торік зазначив, що електронні сигарети безпечніші з точки зору ризику раку, але якщо вживати їх регулярно, це може привести до хронічної обструктивної хвороби легень (ХОХЛ).

У дослідженні, опублікованому в 2019 році в журналі Thorax, виявлено, що вейпінг може викликати запалення і погіршити активність альвеолярних макрофагів – клітин, які захищають легені від потенційно шкідливих часток пилу, бактерій і алергенів, писала Daily Mirrow.

«Вчені кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легенів, може викликати запалення легенів і підвищує ризик розвитку хронічного обструктивного захворювання легень», – попереджала ще Уляна Супрун, як була міністром охорони здоров’я України.

«В Україні майже кожен п’ятий підліток (13-15 років) є споживачем електронних сигарет», – зазначала екс-міністр. Користувачі-вейпери вважають електронну цигарку вдалим замінником звичайної.

Встановлено, що конденсат з хімічними сполуками, які входять до складу цигаркової рідини, є шкідливим для клітин легенів.

Через регулярне вдихання нагрітої пари виникає порушення терморегуляції та видільної функції легенів. Адже повітря, що видихається, містить не тільки вуглекислий газ, але і вологу, а також – продукти, які необхідно вивести з організму. А при наявності гарячої водяної пари, який дають вейпи, ефективність цих процесів помітно падає .

Спостерігається й зниження захисних функцій легенів. У нормі, спеціальні клітини продукують слиз, який містить імуноглобуліни, білки та інші корисні речовини, що створюють бар’єр перед вдихуваними мікроорганізмами. В умовах частого перезволоження, виділення слизу знижується, як і опірність організму до респіраторних інфекцій.

Ця небезпека може бути особливо актуальною для мешканців Кам’янського. Адже в атмосфері міста є велика концентрація пилу та токсичних газів. Пара в легенях порушує процес формування слизових грудок, які містять шкідливі речовини і в нормі мають виходити назовні під час кашлю. Через це токсичний бруд залишається в альвеолах легень і продовжує отруювати організм.

Хіміки університету Берклі продемонстрували: термічний розклад пропиленгликолю і гліцерину, що містяться в складі рідини для заправки вейпу, призводить до вивільнення токсичних акролеіну і формальдегіду.

Акролеїн подразнює слизову оболонку очей і дихальних шляхів, викликає сльозотечу, а також має мутагенні властивості. Формальдегід, крім перерахованих властивостей, впливає на центральну нервову систему.

Все це провокує облітеруючий бронхіоліт. Хвороба призводить до рубцювання крихітних повітряних мішечків у легенях, вона виснажлива і незворотна. Починається з задишки, з часом призводить до хронічного кашлю, від якого вже не позбутися, поступового погіршення робот органів дихання.

В світі вже зареєстровано 14 смертей, викликаних, на думку фахівців, саме вейпінгом. В багатьох цивілізованих країнах – в США та Великобританії, зокрема, проводиться активна роз’яснювальна робота серед молоді щодо ризиків нової моди.