16 лютого в Україні буде День єднання – указ президента Зеленського

16 лютого в Україні буде День єднання – указ президента Зеленського

Уряд має підвищити з 1 березня 2022 року грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ на 30%. А 16 лютого буде День єднання з відповідними іміджовими заходами на місцях. Про це йдеться в указі щодо консолідації українського суспільства, опублікованому на сайті президента Володимира Зеленського.

Автор: Валентин Фіголь.

До Дня соборності додається День єднання

Президентський указ передбачає оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання. Цього дня на будинках та спорудах у всіх населених пунктах буде піднято державний прапор, а о 10:00 має бути виконано державний гімн.

Посольства України мають провести іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України.

Кабміну Зеленський доручив у одноденний термін затвердити план заходів, передбачивши, зокрема:

– з 1 березня 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ на 30% та доведення до 20% з початку 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ДПСУ та Нацгвардії;

– створення на основі чинних інформаційних ресурсів єдиної інформаційної платформи UАразом для забезпечення щоденного інформування населення про реальний стан безпекової ситуації, заходи, що вживаються для зміцнення обороноздатності держави, а також організацію належної інформаційно-роз’яснювальної роботи про діяльність державних органів з питань забезпечення безпеки громадян;

– прискорення створення та функціонування системи територіальної оборони, належного ресурсного забезпечення заходів щодо підготовки громадян до національного опору.

Державним органам доручається забезпечити їх належне функціонування, перебування посадових осіб на роботі та виконання ними обов’язків відповідно до присяги. У разі виявлення порушень до них мають бути застосовані у встановленому порядку відповідні санкції.

Гроші для військових обіцяють знайти

Звідки візьмуть гроші на збільшення зарплатні військовим, розповів голова  парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія: «Там буде перерозподіл. Частина грошей з інфраструктури, з доріг забирається, частина – ми внесли від Кабміну законопроект про підвищення ренти на газ…».

На підвищення зарплат, за його словами, потрібно більше ніж 30 млрд грн.

Ввечері 14 лютого уряд затвердив план заходів на виконання указу президента, повідомила прес-служба КМУ.

Петиція у Кам’янському

В Кам’янському мешканці по-своєму виявляють стурбованість обороноздатністю міста. 14 лютого, наприклад, було створено електронну петицію про підтримку міським самоврядуванням батальйону тероборони.

Ініціатори петиції просять міську владу терміново скликати позачергову сесію Кам’янської міської ради та розглянути питання щодо виділення бюджетного фінансування  для функціонування батальйону тероборони Кам’янського.

Також петиція закликає агітувати кам’янчан до вступу в батальйон, а населенню через ЗМІ розповісти про найближчі бомбосховища та план дій на випадок нападу агресора і зникнення електро-, газо- та водопостачання, мобільного зв’язку та сигналу телебачення, інших факторів небезпеки.

Петиція набрала 46 підписів з 250 необхідних для розгляду її міським самоврядуванням.

Районна влада готується до оборони

Органи місцевого самоврядування, тимчасом, не стоять осторонь розвитку тероборони.

Ще 11 лютого в Кам’янській районній державній адміністрації відбулася нарада з питань організації територіальної оборони  за участю командира військової частини територіальної оборони А-7222 підполковника Олександра Костенка, командира добровольчого формування Кам’янської ОТГ підполковника запасу Сергія Киворученка, депутата міської ради Михайла Підгурського. В нараді також прийняли участь ряд керівників структурних підрозділів райдержадміністрації.

У ході наради були обговорені нагальні питання щодо створення та організації на території району системи територіальної оборони, напрямки утворення в громадах добровольчих формувань та руху опору, форми та методи взаємодії та комунікації.

За результатами наради визначено подальші шляхи реалізації оборонної політики на території району.