Україні поки що вистачає газу, запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Україні поки що вистачає газу, запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Україні вистачає газу власного видобутку для потреб населення, а для промисловості є можливості імпорту з Європи. Про особливості газозабезпечення в умовах загрози енергетичної кризи розповів Д. Шмигаль

Автор: Валентин Фіголь.

Україна спокійно пройшла цю зиму і цей опалювальний сезон, відзначив прем’єр-міністр: «Зараз у нас у сховищах 9 млрд кубометрів газу. Ми чітко розуміємо власний видобуток, у нас є перспективи його нарощування. В принципі, нам достатньо свого видобутку, щоб забезпечити потреби населення».

Через падіння економіки і зупинку великих хімічних і сталеливарних підприємств різко зменшилося внутрішнє споживання газу у промисловості, зауважив посадовець. На його думку, Україні буде достатньо тої спроможності по закачці газу трубопроводами з Європи, яка існує на сьогодні.

«Ми розуміємо, що з початком бурхливого розвитку економіки нам треба буде більше, тому сьогодні працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб в рази збільшити спроможність отримання газу з Європи, з LNG-терміналів, з Туреччини…» – розповів пан Шмигаль про плани влади.

Поки що уряд зафіксував ціни на газ для населення до вересня, але подальші перспективи туманні, вважає український прем’єр: «Давайте подивимося, як ми пройдемо цей період, а далі будемо дивитися на модель, щоб це був, по-перше, ринок. Тому що в Європі ринок, а ми йдемо в Європу. З іншої сторони, будемо дивитися, щоб комунальні платежі були відносно комфортними для людей».

Д. Шмигаль передав дуже важливий меседж до суспільства – прохання сплачувати комунальні платежі для того, щоб комунальні підприємства, які обслуговують людей, могли виживати під час війни.

«При довоєнному рівні 85-90% сплати за комунальні послуги практично у всіх областях, де немає військових дій, або де не було військових дій, на сьогодні рівень сплати близько 80%. Незначно впав, але люди дуже відповідально до цього ставляться, за це вдячний і прошу так і дотримуватися платіжної дисципліни. Це дуже важливо, щоб зберегти нашу комунальну інфраструктуру», – розповів очільник уряду України.

Щодо відповідальності платників за житлово-комунальні послуги, то про Кам’янське можна сказати ось що. Автор провів невеличке власне опитування знайомих. З 34 осіб, які відповіли, 21 продовжують платити за «комуналку» в повному об’ємі. Решта оплачує ті послуги, які можуть відключити – електроенергію, газ.

«Комунальні платежі сьогодні – показник рівня довіри до захисників та надії на майбутнє», – прокоментував ситуацію учасник опитування, колишній керівник комунального підприємства.