Через війну російські пенсіонери, що живуть в Україні, залишилися без грошей

Через війну російські пенсіонери, що живуть в Україні, залишилися без грошей

Автор: Дана Олєйнікова

Війна з РФ принесла Україні не тільки чимало горя, а й безліч проблем, зокрема, соціальних та економічних. Порушена логістика, спад у роботі підприємств, тисячі біженців – це лише частина того, з чим зіткнулися зараз українці. Але є й приховані камені спотикання, про які не наважуються говорити насамперед ті, хто через ці камені перечепився. Йдеться про отримання пенсій мешканцями, котрі проживали в Україні з паспортами РФ. А таких, виявляється, чимало, хоча самі пенсіонери не наважуються про свої проблеми говорити, щоб не «записали у вороги народу».

Aut viam inveniam, aut faciam (Або відшукаю шлях, або прокладу його сам)

Не таємниця, що більшість військових, котрі пішли на пенсію напередодні або одразу після розвалу Радянського Союзу, віддали перевагу російській військовій пенсії. Здебільшого, через те, що суми були відчутно більшими, ніж отримували товариші по службі, котрі вибрали пенсію українську. Не бажали відмовлятися від вагомих виплат й ті, хто багато років пропрацював на Півночі, розраховуючи на забезпечену старість.

Наш співбесідник, Дмитро Васильович (назвемо його так, бо чоловік не забажав назвати свої дані), пішов на пенсію у 1991 році, за радянських часів служив у Рязані, Тулі, Болграді, останні роки в Україні. Прописка була російська, в Іжевську, і змінювати чоловік нічого не став, хоча свою родину вже мав в Україні.

Пенсію став отримувати у Росії, – розповідає Дмитро Васильович, – все цілком влаштовувало. Потім довелося їздити за графіком: три місяці жити в Росії, потім стільки ж – в Україні, аби зберегти можливість отримувати виплати. У 2000 році оформив картку Сбербанку, і потреба у поїздках зникла, пізніше отримав посвідку на проживання. І все б воно нічого, якби з початком війни банк не припинив роботу на території України. Пенсія надходить, але отримати її не можу. Я не один такий, нас тут кілька чоловіків, котрі опинилися у складному становищі. Зверталися до військкомату, нам відповіли, що доки йде війна, розв’язувати це питання ніхто не буде.

На питання, який вихід із ситуації він бачить, Дмитро Васильович відповів, що був би радий, аби Сбербанк знову поновив роботу в Україні. Питання про прийняття українського громадянства останні роки не розглядав, бо в такому віці вже складно братися за клопітну справу. Звертатися до юристів побоюється, щоб не нарватися на звинувачення, говорить «як би чого не трапилося». Дмитру Васильовичу зараз допомагає фінансово родина, але він зізнається, що у деяких колишніх товаришів по службі з доходами  досить скрутно тепер.

Absqueom niex ceptione (Без найменшого сумніву)

Важко втримати емоції, коли країна, яку багато років вважав сусідом, перетворюється на ворога. Серед мешканців України з паспортами РФ є й такі, що зараз демонстративно спалюють документи. Наприклад, мешканець Рівненської області, котрий переїхав до  України, знищив заразом ще й військовий квиток на знак обурення діями РФ. І своєму сину, який мешкає в Росії, переказав, що краще тому піти до в’язниці, аніж на війну.

У Львівській області пенсіонер спалив свій паспорт РФ, бо не бажав бути громадянином держави, котра знищує українців. А колишній кримчанин, котрий перебрався на Чернігівщину, навіть чути не хоче про стосунки з країною-агресором і теж швиргонув свій документ у вогонь. Не часті випадки, однак дуже характерні. Щодо кримчан, то вони мають можливість отримати українські паспорти.

Через війну російські пенсіонери, що живуть в Україні, залишилися без грошей - ФОТО

«Крим – це окупована територія України», – пояснює заступник начальника відділення БВПД (організація безоплатної вторинної правової допомоги для громадян) Ганна Лактюшина (на фото). Мешканці Криму, котрі перебралися в Україну, можуть звернутися до Державної міграційної служби України за місцем нового проживання і отримати український паспорт. З ним, відповідно, піти до Пенсійного фонду, де їм допоможуть розв’язувати питання з пенсіями.

До речі, зараз на території Криму нараховується не одна сотня тисяч пенсіонерів, з 2014 року РФ почала їм виплачувати пенсії. Та наразі можливість переїхати в Україну та отримувати передбачені законом суми тут, у них залишається.

Veritatis simplex est orato (Істинна промова проста)

Чи є якийсь вихід? Згідно з пенсійним законодавством та спеціальних інструкцій, виплата пенсій іноземним громадянам (а такими є пенсіонери з паспортом РФ) проводиться на підставі відомостей, що надходять у порядку, передбаченому міжнародними договорами. Такі договори Україна уклала з рядом країн, зокрема, і «з державами-учасниками Співдружності Незалежних Держав (Республіка Білорусь, Російська Федерація, Республіка Казахстан, Азербайджанська Республіка, Республіка Вірменія, Киргизька Республіка, Республіка Молдова, Республіка Таджикистан, Туркменістан, Республіка Узбекистан). Та, як виявилося, не все так однозначно.

Через війну російські пенсіонери, що живуть в Україні, залишилися без грошей - ФОТО

Наразі всі договори з РФ, передбачені пенсійним законом, з країною-агресором – Росією – офіційно розірвані, з початком військових дій в Україні, за рішенням Верховної Ради України. Відтак, росіяни, які перебувають в Україні на законних підставах, отримати пенсійні виплати та соціальні послуги із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування вже не можуть, пояснює Наталія Радіонова (на фото), адвокат та медіатор, що співпрацює із БВПД (організація безоплатної вторинної правової допомоги для громадян).

Єдине, що вона порадила військовим пенсіонерам, це звернутися до юридичних компаній, котрі мають представництво в інших країнах і, зокрема, в Росії. Там допоможуть скласти звернення, за яким пенсії російським пенсіонерам переводитимуть через інші банки, котрі не заборонені в Україні.

Поділитися такими контактами пані Наталя не змогла, але нарадила звернутися допрактикуючих адвокатів, котрі можуть підказати, як діяти в цій ситуації, і яким приватним юридичним фірмам можна довіряти.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis (Часи змінюються, і ми змінюємося разом із ними)

Реально припустити, що з паспортом, де значиться прописка різних міст Росії, залишилося й чимало біженців, яким зараз набагато важче розв’язувати проблеми з доходами. Ми спробували з’ясувати через Державну міграційну службу України, скільки нараховується зараз на території нашої держави громадян пенсійного віку з російськими паспортами.

У нас таких даних немає, – пояснює начальник відділу статистичної роботи Державної міграційної служби України Ольга Кисельова, – фіксується тільки кількість осіб із паспортами РФ, які мають посвідки на тимчасове чи постійне проживання на території України. При тому, не факт, що ці люди зараз не виїхали, не всі повідомляють про від’їзд, хоча мають це робити. Тому цифра не гарантовано точна. А вже скільки з цих осіб досягли пенсійного віку, сказати складно, окремої статистики не ведеться.

Проте у попередні роки ДМСУ звітувала, що лише за період з 2014 по 2020 роки до України іммігрували 51 779 громадян РФ. З них українське громадянство отримали лише 19 304 особи.

На запит щодо кількості громадян РФ пенсійного віку, які зараз перебувають на території України, у ПФУ теж відповісти не змогли. Кількість таких звернень не фіксується, хоча пенсіонери з питаннями щодо виплат російських пенсій телефонують. Люди не розуміють, чому не можна звернутися до ПФУ з посвідченням пенсіонера РФ і отримати виплати. Але річ у тім, що фахівці ПФУ мають надіслати запит до ПФ РФ на отримання пенсійної справи та атестата, за яким людина забезпечується виплатами. Тільки по отриманню документів можна призначити пенсію за законом України, як це і робили до війни, однак зараз схема не працює.

Вonа mente (З добрими намірами)

А що ж громадські організації? На території України працюють зараз різні ГО, які допомагають переселенцям та особам без громадянства. Досить популярною є в Україні й ГО «Десяте квітня», котра в партнерстві з УВКБ ООН захищає права уразливих груп: біженців, внутрішньо переміщених осіб, а також тих, хто є особами без громадянства чи під ризиком без громадянства, і не здатен розв’язувати ці проблеми самостійно, йдеться, зокрема, про правову та соціальну допомогу.

На думку В’ячеслав Любашенко, правового аналітика ГО «Десяте квітня», ця проблема стосується грошових виплат через Сбербанк і порушення дипломатичних стосунків між двома країнами.І доки не розроблений законодавчий механізм, зарадити цьому немає можливості. Хіба що відправляти кошти через треті країни, наприклад, через Молдову, якщо є така можливість.

Capiat qui сареrе potest (Лови, хто може спіймати)

А що з цього приводу говорять представники влади РФ? Ми відшукали в російських ЗМІ згадування про зобов’язання країни перед пенсіонерами, котрі живуть в інших державах. Ще в березні російські газети писали, що всі ці зобов’язання виконуються й виконуватимуться надалі, але на той момент Сбербанк ще не підпадав під санкції. Зараз же в цьому питанні пауза.

Анатолій Аксаков, голова одного з комітетів Державної Думи, визнав, що зараз російські пенсіонери за кордоном не можуть отримати свої кошти. І порадив висувати претензії до влади країн, де зараз мешкають, бо саме там створюють цю проблему: «Пенсійний фонд РФ гроші виділяє».

Виявляється, за кордоном подібні випадки – не рідкість, і не тільки в Україні. Наприклад, пані Надія, що мешкає в Німеччині, до війни переводила пенсію з рахунків у Сбербанку на карту Visa, однак із березня це стало неможливим. Жінка говорить: якщо стати на облік у консульстві в Німеччині, там допоможуть перерахувати кошти. Але для цього треба виписатися зі своєї квартири в Росії, а вона того робити не хоче. Їздити самій за грошима складно, просити родичів переказати – невигідно, бо за кожен переказ знімається близько 20 євро.

Пані Оксана з Латвії теж скаржиться, що раніше пенсіонери отримували гроші на свої латвійські рахунки, куди переказував кошти Пенсійний Фонд РФ. Але всіх попередили, що з 5 травня перекази із РФ приймати в Латвії не будуть, що, власне, й трапилося.

На думку президента Асоціації російських банків Гарегіна Тосуняна, особливих складнощів він не бачить. Мовляв, пенсіонери можуть кілька разів на рік навідуватися до Росії та забирати свої гроші, а уряд РФ не має провини в тому, що канали трансферту обмежені. Втім, для українців навіть такий варіант не є придатним, бо вибратися до країни-агресора їм найближчим часом не світить.

Ad disputandum (Для обговорення)

Як бачимо, пенсіонери з громадянством РФ зараз фактично стали заручниками складної ситуації, яку нереально вирішити, доки триває війна. Так, можна багато говорити про те, що не варто було покладатися на ворожу державу, котра ще в 2014 році заявила про свої наміри, але факт залишається фактом. Люди опинилися в скрутному становищі й без засобів для існування, а розв’язувати їх проблеми поки що урядовці не беруться. Скоріш за все, через те, що про ці проблеми не знають.

Парадокс у тому, що гроші на картки російських пенсіонерів продовжують надходити, але зняти їх немає можливості. Дмитро Васильович свого часу оформив довіреність на брата, той може знімати та навіть переправляти кошти. Однак кодове слово тут «переправляти». Оскільки сподіватися на те, що найближчим часом в Україні запрацює Сбербанк Росії, не доводиться, а перекинути гроші на картки українських банків родичі пенсіонерів теж не можуть.Залишається лише сподіватися, що український уряд із часом запропонує хоч якусь альтернативу щодо переказів із російських пенсійних карток. І подбає про захист від дискримінації цих людей в умовах воєнного стану.

 

Публікація підготовлена у рамках спільного проєкту «Повернути втрачені голоси» за підтримки фонду «Відкрита демократія» (Великобританія) та Національної спілки журналістів України.

Мета проєкту – надання людям платформи для обговорення актуальних питань сьогодення.

Фонд «Відкрита демократія» та НСЖУ можуть не поділяти думки авторів чи людей, що висловлюються в підготовлених за проєктом публікаціях, та мати власні стандарти підготовки таких матеріалів.