Кам’янчан закликають не купувати м’ясо на стихійних ринках

Кам’янчан закликають не купувати м’ясо на стихійних ринках

 На території України погіршилася епізоотична ситуація з Африканської чуми свиней (АЧС). Тому мешканців Кам’янського закликають купувати м’ясну продукцію тільки в офіційних місцях.

Африканська чума свиней – це високозаразне вірусне захворювання свиней. Смертність становить 98-100%. Захворювання дуже швидко передається від хворих до здорових свиней. Джерелом інфекції є хворі і перехворілі свині, заражені вірусом корми, кліщі, а також дикі кабани. Механічно вірус може переноситись на взутті, колесах автотранспорту, комахами, гризунами.

Не дивлячись на те, що вірус не завдає шкоди людині, він наносить великий економічний збиток для господарств так як уражені тварини не піддаються лікуванню і немає специфічної імунопрофілактики.

Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней, як власникам свиней так і економіці країни в цілому, тільки відповідальне ставлення власників тварин до виконання вимог законодавства та заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.

Одним із шляхів розповсюдження захворювання є неконтрольована стихійна торгівля в невстановлених для цього місцях, як живими тваринами, так і продукцією тваринного походження. Дане явище є критичним фактором ризику та створює реальну загрозу виникнення й поширення небезпечних інфекційних захворювань в тому числі і АЧС.

Департамент муніципальних послуг та регуляторної політики Кам’янської міської ради звертається до мешканців міста: «Не купуйте м’ясо та м’ясопродукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках, адже вони не проходять ветеринарно-санітарну експертизу! Придбання даних харчових продуктів необхідно здійснювати лише на офіційних агропродовольчих ринках або ж у продуктових магазинах, де наявні всі документи, що засвідчують про якість харчової продукції».