Про особливості навчального року у воєнний час розповів освітній омбудсмен України

Про особливості навчального року у воєнний час розповів освітній омбудсмен України

Автор: Валентин Фіголь.

Про шкільні укриття та підвальні приміщення, чи будуть продовжуватись уроки в укритті та про інші особливості навчального процесу у воєнний час розповів освітній омбудсмен України.

Укриття та інші заходи безпеки

Які мають бути укриття при навчальних закладах, як будуть сповіщати батьків, де знаходяться їхні діти під час повітряної тривоги та про інші нюанси майбутнього навчального року розповідає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Про особливості навчального року у воєнний час розповів освітній омбудсмен України - ФОТО
Сергій Горбачов

Заклади освіти у зоні бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях будуть працювати дистанційно.

Щодо шкільних укриттів С. Горбачов розповів ось що. Якщо при школі укриття немає, відповідна міська комісія розглядає питання використання споруд подвійного призначення, зокрема, підвалів  суміжних будівель або спорудження фортифікаційних укриттів.

В Кам’янському відповідна комісія створена розпорядженням міського голови Андрія Білоусова. Її очолює Олександр Чернишов, перший заступник міського голови, до складу входять силовики, рятувальники та освітяни.

Укриття мають відповідати мінімальним вимогам щодо безпеки учасників освітнього процесу та мають бути відповідно облаштовані. До облаштування кожного типу укриття свої вимоги.

МОН рекомендувало провести відповідні заходи з посилення безпеки у школах.

Перед відкриттям школи засновники мають:

  • перевірити заклад освіти та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • підготувати  системи оповіщення, зокрема, доступності оповіщення для дітей із порушеннями зору та слуху;
  • визначити та позначити шляхи евакуації;
  • підготувати й обладнати укриття для всіх учасників освітнього процесу;
  • створити запаси води та медикаментів;
  • організувати проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій у разі повітряної тривоги;
  • провести навчальні заняття щодо охорони здоров’я, надання домедичної допомоги тощо;
  • під’єднати мережі Wi–Fi в укриттях для проведення занять (за можливості).

За інформацією МОН, очне навчання відбувається лише тоді, коли для всіх дітей та вчителів є місця в укритті.

Якщо місць у спорудах цивільного захисту не вистачає, то освітній процес може бути організований позмінно.

Розташування захисної споруди дозволяється на відстані 500 м від закладу освіти.

Стосовно того, хто саме може перебувати в укритті, то важливо знати, що укриття розраховується лише на здобувачів освіти та працівників закладу освіти. Тому орган місцевого самоврядування має заздалегідь подбати про інше укриття для мешканців навколишніх будівель. І обов’язково треба попередити мешканців прилеглих будівель, що в разі небезпеки заклад освіти не обслуговуватиме їхні будівлі як укриття.

Відповідно до рекомендацій МОН щодо особливостей організації 2022–2023 навчального року, освітній процес може завершуватися в укритті, а після відбою тривоги учасники освітнього процесу можуть повернутися до школи та продовжити процес навчання.

Опікуватися захисними спорудами мають їх балансоутримувачі та власники, а це – засновники закладів освіти. Простіше кажучи – це практично завжди місцева влада.

Тобто органи місцевого самоврядування мають виділити кошти на облаштування укриттів. Батьки також можуть допомагати фінансово для облаштування укриттів, але це має бути добровільна допомога – ніхто не може примушувати батьків здавати будь-які кошти на облаштування укриття.

Очно чи заочно?

Заклади освіти перед початком навчального року мають провести інформаційну роботу з батьками, показати укриття, де під час повітряної тривоги будуть перебувати діти, розробити та донести до відома дітей, батьків, вчителів правила перебування в укритті, правила передачі дитини батькам після завершення тривоги та інші безпекові питання.

Батьки мають право вирішувати, де та за якою формою навчатиметься їхня дитина. Про це також заявив й міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Про особливості навчального року у воєнний час розповів освітній омбудсмен України - ФОТО
Сергій Шкарлет

 

Форма організації освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в регіоні. Питання організації освітнього процесу в очному форматі вирішуватимуть військові адміністрації. Безпекова ситуація щодня змінюється, тому керівники військових адміністрацій будуть враховувати кількість обстрілів, повітряних тривог, відстань від фронту, наявність укриттів в закладах освіти та інші безпекові питання.

Відповідно до рекомендацій МОН щодо особливостей організації 2022–2023 навчального року, керівники закладів освіти мають бути поінформовані про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та всіх працівників закладу.

Як повідомляє Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, зараз за кордоном знаходяться 22 тисячі вчителів. І головне завдання місцевих органів влади – визначити, чи є в закладі освіти укриття для того, щоб розпочати очне навчання.

Про особливості навчального року у воєнний час розповів освітній омбудсмен України - ФОТО
Сергій Бабак

В Кам’янському, як розповідала нещодавно Наталія Рева, директорка департаменту з гуманітарних питань міськради, вчителів мало б вистачити для початку очного навчання. Але ситуація змінюється – хтось виїжджає, а хтось повертається…