Вдалий момент для перемоги над амброзією настав у Кам’янському

Вдалий момент для перемоги над амброзією настав у Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь.

У першій половині серпня в Кам’янському настає вдалий момент для цьогорічної перемоги над амброзією: вона якраз достатньо підросла, щоб косити, й ще не встигла заквітнути та дати пилок, від якого потерпають алергіки.

Агресивний чужинець

Серед рослин, «винних» у провокуванні алергічних реакцій на пилок, пальму першості в Україні вперто тримає амброзія. Якраз у неї почався період цвітіння, коли рослина стає особливо небезпечною для алергіків. Про це щороку нагадують фахівці Кам’янського комунального закладу «Медичний центр здоров’я та медицини спорту».

Останніми десятиліттями відмічається стрімке зростання алергічної патології як у розвинутих країнах світу, так і у тих, що розвиваються. Рівень поширеності алергії сягнув масштабів «пандемії». Відповідно до даних Всесвітньої організації алергії (World Allergy Organization), 40 % населення планети мають одну чи декілька алергічних хвороб та щоденно борються зі страхом можливого нападу астми або розвитком ускладнень, чи, навіть, смерті від тих чи інших алергічних реакцій.

В Кам’янському алергія на рослинний пилок ускладнюється реакцією на промислове забруднення повітря – отже кам’янчани ризикують ще більше.

Алергію на пилок називають полінозом, її викликають білки, що містяться в пилку рослин. Ці білки наша імунна система розпізнає як ворожі. І виробляє антитіла, які в підсумку й запускають механізм алергічної відповіді.

А потрапляють білки амброзії в організм чутливих людей через слизові оболонки разом з повітрям. І якщо пилкові зерна інших рослин можуть швидко проходити нижче в дихальні шляхи, то амброзійні чіпляються за слизову оболонку й отримують час розбухнути на ній, виділяючи вміст на слизову.

До речі, людям з алергією на амброзію не варто робити селфі з соняшниками. Адже ці дві рослини близькі родичі, хоч і виглядають по-різному. Обидва входять в сімейство айстрових.

Амброзія, нагадаємо – не місцева рослина. Німецький фармацевт Кріккер  сто років тому культивував цю рослину на території сучасної Дніпропетровської області як потенційне джерело протималярийного  хініну або його замінника. А також як засіб від глистів.

Приблизно в цей же час на схід України амброзію принесла армія Денікіна, разом з насінням люцерни.

Є версія, що амброзія потрапляла в СРСР і за часів Другої світової війни, при реалізації програми ленд-лізу. Але найзначніша за інтенсивністю інвазія цієї рослини в нашу частину світу відбулася в 60-і роки минулого століття.

Тоді СРСР масово імпортував зерно з Канади та США. Разом із зерновими у порти Одеси та Краснодара прибувало й насіння амброзії, яка родом з Америки.

В основному в Україні розповсюджені рослини амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia), яка і є самим алергенним з усіх видів амброзії. Їх існує близько 30.

За останні 50 років площі під цією рослиною збільшилися в нашій країні майже в 40 разів. І тепер Україна – одна з небагатьох країн, позначена на світових картах як територія, засмічена амброзією.

В Кам’янському, зокрема, амброзія активно займає ділянки, позбавлені рослинності. Але за сезон-другий її витісняють інші, більш пристосовані до місцевих умов, рослини – чистотіл, зокрема.

Особливості боротьби

Позбутися амброзії дуже важко. Бур’ян легко поширюється насінням. А одну рослину виробляє до мільярда пилкових зерен в сезон.

Рослину можна або виривати з коренем, або знищувати спеціальними хімікатами. Вважається, що для цього ефективний бішофіт, вперше застосований проти амброзії полтавськими вченими.

Боротьбу з амброзією ні в якому разі не можна проводити під час цвітіння. Кращий час для знищення бур’янів – початок серпня: стебло вже виросло, але квітки з пилком ще не сформувалися. Якщо ж чіпати розквітлі рослини, це тільки сприятиме розсіюванню пилку і насіння.

Боротьба з амброзією повинна бути комплексною. Як мінімум в межах одного міста й прилеглих територій. Адже пилок легко долає сотні кілометрів. І якщо амброзію не знищили ваші сусіди, рано чи пізно від алергії на неї все одно будете страждати ви.

Алергію на амброзію можна вилікувати, кажуть медики. Полягає лікування в проведенні курсу алергенної імунотерапії (RTA). Раніше її називали алерген-специфічною терапією.