Єдиною державною мовою в Україні є українська!

Єдиною державною мовою в Україні є українська!

В часи великих випробувань для всього українського народу, війни
за державну незалежність і жертовної боротьби за право бути українцем, українська мова як головний атрибут української державності, важливий чинник формування новітньої української громадянської ідентичності покликана зміцнювати єдність українського суспільства, його здатність протистояти ворогу.

16 липня 2019 року набрав чинності Закон України про державну мову «Про забезпечення функціонування української мови як державної»
(далі – Закон), який гарантує позиції української мови у державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа.

З 16 січня 2021 року в Україні усі надавачі послуг зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги державною мовою.

Відповідно до Закону, державна мова має використовуватися в освітній
та медичній сферах, у трудових відносинах та у сфері обслуговування споживачів, а також в публічних заходах, рекламі та інших сферах.

Закон закріплює, що єдиною державною мовою в Україні є українська –
і вона обов’язкова для органів державної влади й публічних сфер на всій території держави.

Відповідно до ст. 30 Закону мовою обслуговування споживачів в Україні
є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи – підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Кожен відвідувач кафе і ресторану має право вимагати меню
та обслуговування державною мовою. Перейти на іншу мову працівник сфери обслуговування може лише на прохання клієнта. Загалом усі підприємства
і організації всіх форм власності, які працюють зі споживачами (об’єкти торгівлі, заклади ресторанного господарства, об’єкти надання послуг) повинні здійснювати обслуговування українською мовою.

Якщо споживач просить обслуговувати його державною мовою
та отримує відмову, він може звернутись до адміністратора або керівника закладу з проханням виправити ситуацію.

Державний контроль за застосуванням державної мови здійснює Уповноважений із захисту державної мови та його представники
(далі – Уповноважений).

Відповідно до ст. 57 за порушення Закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів, Уповноваженим чи його представником суб’єкту господарювання оголошується попередження
та вимога щодо усунення порушення протягом 30 днів від дати складення акту.

За повторне протягом року порушення вимог, встановлених ст. 30 Закону, Уповноваженим до суб’єкта господарювання застосовуються штрафні санкції у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 грн до 6800 грн).

Споживач має право, на ім’я Уповноваженого подати скаргу. Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати. В електронній скарзі також необхідно вказати електронну поштову адресу, на який заявнику може бути направлена відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування підпису при відправленні електронного звернення не потрібно. Скарги подаються Уповноваженому протягом шести місяців з дня виявлення заявником порушення.

Подати скаргу Уповноваженому можна за поштовою адресою:
01001, м.Київ, пров.Музейний, 12, або електронною адресою:
[email protected].

Департамент муніципальних послуг та регуляторної політики міської ради звертає увагу суб’єктів господарювання м. Кам’янського щодо неухильного виконання чинного законодавства та необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед працівників підпорядкованих об’єктів торгівлі, надання послуг та закладів ресторанного господарства щодо обслуговування споживачів та надання їм інформації про товари й послуги державною мовою.

Марина Гурська, директор департаменту муніципальних послуг та регуляторної політики Кам’янської міської ради