У ВР пропонують штрафувати та відправляти на громадські роботи за цькування на роботі

У ВР пропонують штрафувати та відправляти на громадські роботи за цькування на роботі

В Україні збираються ввести штрафи за цькування на роботі, це стосується як особливостей спілкування з підлеглими роботодавців, так і цькування з боку колег. Відповідний законопроєкт 5749 Верховна Рада ухвалила 6 вересня.

“Мобінг розглядається як одна з форм дискримінації прав людини у трудових відносинах, яка проявляється через психологічне, економічне та інше насильство з метою приниження людської гідності”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Що пропонують депутати:

  • штраф за мобінг 1700-2550 грн або 20-40 годин громадських робіт;
  • повторний або груповий мобінг – штраф 3400-5100 грн або 40-60 годин громадських робіт.

Наразі законопроєкт 5749 чекає на друге читання. Депутати визначили скорочений строк підготовки документа.

Водночас привертає на себе увагу той факт, що законопроєкт не містить механізмів та формулювань, завдяки яким можна буде визначити та довести факт мобінгу.

Щоправда, як йдеться у прикінцевих положеннях законопроєкту, Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності даним законом повинен буде привести свої нормативно-правові акти у відповідність, а також забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Нагадаємо, термін “мобінг” застосовують для визначення недоброзичливих чи ворожих міжособистісних відносин на роботі. Це психологічний терор, переважно груповий, який проявляється у  цькуванні з працівників з боку колег, підлеглих або керівництва. Таке цькування містить в собі постійні негативні висловлювання на адресу працівника, його соціальну ізоляцію всередині організації, або ж поширення образливих пліток.

В більшості закордонних країн добре відомий термін мобінг, і на законодавчому рівні регулюється протидія цьому явищу.