У ВР зареєстрували законопроєкт про видачу водійських прав з 16 років

У ВР зареєстрували законопроєкт про видачу водійських прав з 16 років

Водійські права українцям пропонують видавати з 16 років згідно «Проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо керування автомобілями» № 8039, який зареєстрували у Верховній Раді. Відповідне повідомлення з’явилося на офіційному сайті ВРУ

Так, у разі прийняття законопроєкту, керувати транспортним засобом можна буде з 16 ​​років, але лише за письмовою нотаріально посвідченою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників, за умови, якщо автомобілі з автоматичною коробкою передач (категорії B). Якщо на автомобілі встановлено механічну коробку передач, то ними зможуть керувати лише особи, які досягли мінімум 17-річного віку.

Також відомо, яким чином такі водії відповідатимуть перед законом за скоєні правопорушення.

«У разі заподіяння шкоди іншій особі, неповнолітня особа несе відповідальність за таку шкоду. А саме, відповідає за заподіяну нею шкоду самостійно на загальних підставах. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування заподіяної нею шкоди, ця шкода відшкодовується її батьками або піклувальником, якщо вони не доведуть, що збитки були завдані не з їхньої вини», — сказано у законопроєкті.