В Україні можуть скасувати термін «цивільна зброя»

В Україні можуть скасувати термін «цивільна зброя»

У запропонованій Міністерством внутрішніх справ України до другого читання концепції законопроєкту «Про обіг цивільної вогнепальної зброї» №5708 пропонується відійти від терміну «цивільна зброя».

Як вважає заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий, запропонований  законопроєкт  визначає ширше застосовування зброї й поширюється також на зброю, яка застосовується у законних збройних формуваннях, правоохоронних органах тощо.

До того ж термінологію чинного законодавства, як вважає пан Драп’ятий, вже зараз потрібно узгодити до норм та доктрин Європейського Союзу.

Згідно із запропонованими змінами зброю поділятимуть на кілька категорій:

  • Автоматична вогнепальна зброя
  • Гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя
  • Короткоствольна вогнепальна зброя (за винятком гладкоствольної короткоствольної вогнепальної зброї)
  • Довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя
  • Довгоствольна вогнепальна нарізна й комбінована вогнепальна зброя
  • Вихолощена, нейтралізована, старовинна вогнепальна зброя

При цьому у МВС пропонують сформувати максимально зрозумілий, доступний, прозорий й надійний механізм отримання дозволу на придбання і володіння зброєю, аби ліквідувати корупційну складову отримання дозволів на її придбання та володіння. Зокрема, і цифровий облік.

«Зареєстрована та облікована зброя — ефективний запобіжник від її неправомірного застосування. Громадянин має усвідомлювати, що дозвіл на зброю — це зручний і зрозумілий механізм отримання, а його наявність є правовим захистом від потенційних проблем у майбутньому», – зазначив Драп’ятий.

В Україні можуть скасувати термін «цивільна зброя» - ФОТО