У Дніпрі відкрилась документальна виставка «Голокост на Дніпропетровщині»

У Дніпрі відкрилась документальна виставка «Голокост на Дніпропетровщині»

«Голокост на Дніпропетровщині» виставка із такою назвою запрацювала в обласному центрі 27 вересня. На ній представлені оригінали й копії архівних справ та газет 1941 – 1943 років. Трагічні сторінки історії підняли з архіву напередодні 81-их роковин Бабиного Яру. Про це йдеться на сайті Дніпропетровської ОВА.

Окуповували міста та катували людей – так діяли гітлерівці у часи Другої світової війни. Тільки у Бабиному Яру на Київщині 29 та 30 вересня 1941 року вбили 34 тисячі євреїв. Місця масових розстрілів є й на Дніпропетровщині. Найбільше – в обласному центрі.

«У жовтні 1941 року місцевих євреїв зібрали біля Головунівермагу у центрі міста. У них відібрали речі. Колонами по 800-1000 людей під конвоєм направили до Транспортного інституту. І там, на території лісорозсадника, розстріляли майже 11 тисяч євреїв. Вбитих і поранених скидали до яру з двадцятиметрової висоти», – розказала начальниця відділу інформації та використання документів Державного архіву Дніпропетровської області Нонна Юзбашева.

У Дніпрі відкрилась документальна виставка «Голокост на Дніпропетровщині» - ФОТО

Після жовтневого розстрілу євреїв гітлерівці продовжили катування. У листопаді 1941-го у Дніпрі залишалося 702  представники цієї національності. Вже згодом не було жодного.

«Утиски євреїв були у всьому. Ось, наприклад, документ про перереєстрацію пенсіонерів. Всіх, окрім євреїв. У іншому йдеться про заборону приймати єврейських дітей до дитячого садка. Комендантська година для них була на три години довша», – розповіла Нонна Юзбашева.

 Серед архівних документів й лист міської управи до начальника поліції. У ньому – про долю дев’яти єврейських жінок та восьми дітей. На аркуші, що зберігся, чітко видніється резолюція.

«Вони перебували у будинку для людей з інвалідністю на території Тихвінського монастиря. На документі резолюція – негайно виселити людей «жидівської раси». Це стосується і дітей», – розказала Нонна Юзбашева.

Представлені на виставці й фото ексгумації с місць масових поховань. Вони надто перегукуються зі страшними кадрами вже сучасної історії України.

У Дніпрі відкрилась документальна виставка «Голокост на Дніпропетровщині» - ФОТО

У Дніпрі відкрилась документальна виставка «Голокост на Дніпропетровщині» - ФОТО