Про «Марусю Чурай» говорили на «Літературних СвітлоВежах» в Кам’янському

Про «Марусю Чурай» говорили на «Літературних СвітлоВежах» в Кам’янському

Автор: Валентин Фіголь

Розмовою про «Марусю Чурай» – твір Ліни Костенко, в центральній бібліотеці Кам’янського було презентовано літературний проєкт «СвітлоВежі».

В Кам’янському відбулася презентація нового інтелектуального проєкту клубу «СвітоГЛЯД» – «Літературні СвітлоВежі». Як запевняють організатори, цей проєкт передбачає глибоке осмислення і занурення в потаємні смисли шедеврів світової літератури.

Організатори планують пошук культурних і світоглядних дороговказів та істини на сторінках класики шляхом обговорення і детального аналізу творів. «Але здійснюватиметься це не в академічний спосіб, а більш в імпровізований і креативний: дискусії, опитування, спільні бесіди з учасниками (слухачами) проєкту, – зауважив Максим Дорофєєв, керівник клубу «СвітоГЛЯД». – Велика увага приділяється візуалізації та створенню певної настроєвої атмосфери, яка стовідсотково поглине учасників заходу».

Першою книгою, яку обговорили в «СвітлоВежах» була “Маруся Чурай” видатної українки сучасності Ліни Костенко. Характерно, що почали саме з вітчизняного шедевра, що говорить про певну україноцентричність і романтичність організаторів.

Як відомо, цей роман у віршах вже давно є вершинним твором української літератури, якщо навіть порівнювати зі стовпами української культури, такими як Шевченко, Франко, Леся Українка, акцентував М. Дорофєєв.

Команда СвітоГЛЯДу спочатку ознайомила присутніх з історією написання твору, продемонструвала, придбаний на аукціоні спеціально для «СвітлоВеж», примірник першого видання книги 1979 року, який звичайно є літературною рідкістю, бо увесь наклад був розкуплений ще за часів нашого земляка Брежнєва.

Затишна атмосфера, вдала гра світла і тіней в приміщенні бібліотеки на Шевченка, візуалізація літературної вежі, де на вершині “Маруся Чурай” налаштувала на відверту бесіду не лише організаторів заходу, але й слухачів. Люди щиро ділилися враженнями, не стримуючи емоцій і почуттів щодо перипетій роману. Ось “карнавальний” суд засуджує на смерть прекрасну Марусю, використовуючи “статут Литовський і Магдебурзьке право”, забувши про закони Божі, постулати Неба і Любові. А ось вже Іван Іскра, наче вихор, мчить рятувати “пісню і душу”… Мудрий гетьман, людська глупота і заздрість до дівочого таланту, сповідь прекрасного чистого серця, молитва до Бога й оборона Полтави – все це було згадано в контексті дійових осіб: приземленого і дрібного, як мідяк Гриця, високого і цільного, як золотий дукат, Івана Іскри, чистої, як українська сльоза, Марусі.

Про «Марусю Чурай» говорили на «Літературних СвітлоВежах» в Кам’янському - ФОТО

Захід відбувався як театральна постановка, де учасниками дійства були усі присутні: глядачі обурювалися і пишалися, сумували й раділи, нишком витирали сльози й стискали кулаки, коли мова йшла за Україну.

«Говорили про вічне, а не тимчасове, про глибоке, а не поверхневе, про справжнє, а не штучне. Про війну і культуру, про пісню і душу, про Христа та Юду», – прокоментував розмову доповідач.

Окремий респект до постаті автора – Ліни Костенко, був відчутний протягом усього вечора високої поезії. Наприкінці інтелектуального заходу засновник Клубу СвітоГЛЯД подякував своїм колегам пані Валентині й пані Христині за допомогу в створенні проєкту, а також запевнив кам’янську публіку, шанувальників літературної еліти, що невдовзі будуть наступні засідання клубу, де будуть обговорювати знакові твори класичної та високої літератури. «Наше завдання – прищепити до сучасних українців, втомлених і часто байдужих, зневірених і поранених війною, почуття великості й надати дороговкази шляхетності, романтизму і високих ідеалів. Нагадати усім, що Любов’ю і Красою врятується цей грішний світ. Саме Любов і Краса, Честь і Сила, Правда і Порядок є домінантою тих творів про які ми будемо розповідати нашим шанувальникам – відвідувачам Клубу СвітоГЛЯД», – зазначив пан Дорофєєв.

Що ж слідкуємо за анонсами, але вже зараз можна з впевненістю сказати: в Кам’янському вирує культурне життя!