Хлібопекарі мінімізували залишки на складах і працюють «з коліс»

Хлібопекарі мінімізували залишки на складах і працюють «з коліс»

У довоєнний час хлібзаводи в Україні мали запас борошна і всієї необхідної сировини до тижня. Зараз на підприємствах мінімізували залишки на складах і працюють «з коліс». Це вимушений крок, адже у виробництв не вистачає обігових коштів, щоб закупити сировину та помістити її на склади.

Про це AgroPortal.ua розповів перший віцепрезидент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко.

«По борошну ми не можемо фізично зробити запаси, і це є критичною проблемою. Якщо сьогодні хлібозаводи чітко регулюються військовими адміністраціями в питаннях енергозабезпечення, то борошномельні підприємства нині працюють з плановими відключеннями й обмеженням споживання електроенергії. Тому вони лише встигають забезпечити поточні потреби хлібозаводів», — говорить Юрій Дученко.

Він пояснює, що через обмеження енергопостачання борошномели не можуть організувати нормальний процес підготовки, помелу зерна і виробництва борошна.

«Тобто зробити запас на 3-7 днів за обмеження електроенергії вони не можуть. Те, що змололи, відразу відправляється на виробництво хліба. Борошно на хлібозаводи надходить без відлежування, фактично ще гарячим, що погано для технології», — зазначає Юрій Дученко.

Голова відділу зернових та олійних ринків “АПК-Інформ” Ганна Танська проаналізувала ситуацію. Вона вказала, що люди через паніку почали закуповувати більше хліба на випадок блекауту через масовані ракетні удари російських окупантів.

Станом на 1 грудня борошно вищого ґатунку продавали по 10 000-11 800 грн/т EXW. Це на 100-200 грн/т дорожче за показники кінця листопада.