Як  дізнатись, в якому регіоні зареєстроване авто

Як  дізнатись, в якому регіоні зареєстроване авто

Автор: Валентин Фіголь

Сьогодні в Кам’янському можна побачити чимало автомобілів з різних регіонів України. На їхніх номерах є підказки – звідки ті авто приїхали. Принаймні, де вони зареєстровані.

Сучасні номери автомобілів в Україні складаються з восьми знаків, включаючи дві букви праворуч і ліворуч, які позначають серію і код регіону відповідно.

Як  дізнатись, в якому регіоні зареєстроване авто - ФОТО

Отже, перша пара букв позначає регіон прописки автомобіля. На їх сполучення і варто звертати увагу, щоб знати – в якій області України зареєстрований транспортний засіб.

Приклади наведено в таблиці №1.

Якщо розглянути комбінацію букв в кінці номерного знаку, то вони означають серію номера. Це дає змогу збільшити кількість комбінацій символів на номерах авто.

Автомобільні номери по регіонах в Україні, крім описаних звичайних для легкових автомобілів, можуть бути й інших типів – тимчасові, автобусні, дипломатичні, поліційні, військові, волонтерські й т.д.

З 2020-го року набрав чинності закон №10405 про інфраструктуру для електромобілів, який і ввів такі номери поряд з новими дорожніми знаками та штрафами за незаконне паркування на зарядних станціях автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння.

Найпоширеніші з позначок на номерах такі:

Білий — ТЗ, які належать звичайним громадянам.

Синій — силові відомства, до яких відноситься поліція.

Чорний — Збройні сили, ДСНС.

Жовтий — громадський транспорт.

Червоний — транзитні номерні знаки.

Зелений — для електромобілів.

Таблиця №1. Номери автомобілів в Україні по областях

Як  дізнатись, в якому регіоні зареєстроване авто - ФОТО