У День народження українського поета Василя Стуса можна подивитись добірку фільмів про нього

У День народження українського поета Василя Стуса можна подивитись добірку фільмів про нього

Сьогодні, 6 січня, 85 років з дня народження українського поета і дисидента Василя Стуса. На телеканалі Суспільне Культура можна подивитись добірку фільмів, присвячених поету.

6 січня, у 1938 році, в селі Рахнівка (Вінницька область) народився видатний український поет, правозахисник, представник дисидентського руху, Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991, посмертно), Герой України (2005, посмертно) Василь Стус, який став символом боротьби за свої ідеали.

Василь Стус прожив лише 47 років, померши у 1985 році в російському таборі суворого режиму. Однак за цей короткий час, Василь Стус став легендарною особистістю, чия творчість і до нині актуальна та надихає все нові покоління українців.

Все життя Василь хотів займатися творчістю, проте, як істинний борець за правду й справедливість, не зміг лишитися осторонь, коли радянська влада почала «закручувати гайки». В одній з програм глядачі дізнаються про найважливіші віхи життя поета. Історик Вахтанг Кіпіані розповість про ув’язнення та смерть Стуса, а його сестра Марія розкаже більше про те, яким був Василь у повсякденні.

У День народження українського поета Василя Стуса можна подивитись добірку фільмів про нього - ФОТО

Василь Стус: «Людина — це обов’язок, а не титул (народився — і вже людина). Людина — твориться, самонароджується. Власне, хто Ти є поки що? Кавалок глини сирової, пластичної. Бери цей кавалок у обидві жмені і мни — доти, поки з нього не вийде щось тверде, окреслене, перем’яте. Уяви, що Бог, який творить людей, то Ти є сам. Ти є Бог. Отож, як Бог самого себе, мни свою глину в руках, поки не відчуєш під мозолями кремінь. Для цього в Тебе найкращий час — Творися ж!»

Добірку фільмів телеканалу Суспільне Культура: «Ваш Василь» та «Заборонений», випуски проєкту «Культові українці. Незалежні люди» можна подивитись за посиланням: https://corp.suspilne.media/newsdetails/5756