Сьогодні День пам’яті жертв Голокосту

Сьогодні День пам’яті жертв Голокосту

27 січня світ вшановує жертв Голокосту: близько 6 мільйонів євреїв стали жертвами цієї трагедії. В Україні під час «Великої катастрофи» (Шоа) були розстріляні понад півтора мільйона євреїв, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо більш точної кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.

День пам’яті жертв Голокосту заснований з метою, щоб люди ніколи не забули про злочини нацистів і щоб пам’ять невинно вбитих була вшанована.

Голокост – це переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, які здійснювали німецькі нацисти та їхні союзники під час Другої світової війни. Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу

Крім євреїв, нацисти також вбили близько чверті всіх циган світу, приблизно 10% поляків, приблизно 3 мільйони радянських (включаючи українських) військовополонених, тисячі душевнохворих і непрацездатних.

“Неповноцінних” за нацистськими переконаннями людей утримували в спеціальних таборах смерті. На ув’язнених часто ставили експерименти, а через жахливі умови проживання багато ув’язнених навіть не доживали до страти. Найвідомішим нацистським концтабором був Аушвіц у польському місті Освенцим.

Нацисти також розшукували й розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам’яті жертвам Голокосту.

День пам’яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН від 1 листопада 2005 року. Україна також брала участь у підписанні документа. Жертв Голокосту щороку згадують 27 січня.

У 2023 році ця подія пройде під час війни в Україні, тому масових заходів, швидше за все, не буде. У цю дату будуть проходити онлайн-презентації та інші інформаційні заходи, щоб вшанувати пам’ять убитих під час Голокосту.

Сьогодні День пам'яті жертв Голокосту - ФОТО