Учні та їх батьки очима вчителів: «Діти – не ангели, і брешуть щокроку»

Учні та їх батьки очима вчителів: «Діти – не ангели, і брешуть щокроку»

Автор: Валентин Фіголь

Психологи кажуть: іноді корисно подивитися на своїх дітей очима інших людей. В публікації зібрано дещо з того, що пишуть педагоги у своїх інформаційних ресурсах та інтернет-спільнотах про учнів та їх батьків.

Всі діти брешуть

Вважати, що ваша дитина найчесніша на світі – наївність. Брешуть абсолютно всі діти. Хтось більше, а хтось менше. Захищати свою дитину – це правильно. Але іноді дитина дійсно обманює, а батьки просто не готові це визнати. Бувають такі ситуації, коли, в результаті об’єктивного вивчення ситуації кривдник та жертва міняються місцями.

Вчителі рекомендують батькам: вмійте зізнатися в тому, що ви й ваша дитина не мали рації.

Прогуляні уроки та невиконана «домашка»

Батьки часто звинувачують вчителів у тому, що дитина не робить домашніх завдань. Але перевіряти виконану роботу мають насамперед батьки. Якщо у дитини виникають проблеми з виконанням домашніх завдань, слід звернутися до вчителя та не замовчувати цю проблему.

Якщо ваша дитина прогулює уроки, то як вчителі можуть на це вплинути? Потрібно розмовляти з дитиною та з’ясовувати причину її небажання вчитися, а не одразу звинувачувати у всьому вчителів.

Невміння товаришувати

Зараз модно скрізь бачити булінг. Однокласники не взяли дитину в гру, значить, її цькують – так думають чимало батьків. Але буває так, що дитина просто не вміє відстоювати свої інтереси та межі. Іноді дитина просто не вміє дружити, бо її ніхто цього не вчив. Дитину треба вчити взаємодіяти з іншими дітьми та грамотно вирішувати конфлікти. І відповідальність за це лежить на батьках.

Робити те, що їм не подобається

Дітям не повинні подобатися усі предмети одночасно. Іноді уроки видаються нудними, а теми – незрозумілими. Але ж і дорослим доводиться робити те, що їм не подобається – це реалії життя. Хіба може вчитель викликати інтерес до предмета одразу у 30 учнів, різних за інтелектом, темпераментом та вихованням? Тут без допомоги батьків точно не обійтись.

Батьки, поясніть своїм дітям: навіть нудні щоденні справи в перспективі можуть виявитися корисними та важливими. Наведіть приклади зі свого життя, навчіть дитину робити те, що їй не дуже подобається. Майже кожне нудне заняття можна зробити цікавим…

Повідомлення дитині під час уроків

Начебто, батьки – дорослі люди, але іноді вони поводяться гірше за дітей. Навіщо писати учневі повідомлення під час його уроків? Такі повідомлення відволікають усіх: вашу дитину, інших дітей та вчителя. Якщо це не екстрене питання, слід почекати до перерви. Вивчіть розклад своєї дитини та пишіть (дзвоніть) їй тоді, коли вона вільна.

Менше гаджетів

На жаль, зараз усі діти залежні від гаджетів. Жахливіше, що батьки самі сприяють цьому: простіше дати дитині планшет, ніж займатися і спілкуватися з нею. Вчителі ніяк не можуть вплинути на те, що дитина залежить від телефону. Якщо батьки самі 24 години на добу сидять в інтернеті, то що ми можемо вимагати від дітей?

Вчителі не можуть вплинути на сімейні звички своїх учнів. Хтось у вихідні на вулиці гуляє, природу вивчає. Але є й ті сім’ї, де заведено постійно сидіти вдома з телефоном в руках. Деякі діти ростуть у цій атмосфері, а вчителям доводиться знаходити підхід до таких дітей (це не завжди можливо).

Манери та правила поведінки

Таке відчуття, що сучасні діти ростуть самі собою. Вони не знають слів ввічливості, вони не дотримуються елементарних правил поведінки. Наприклад, хлопчики мчать шкільним коридором уперед і навіть не намагаються пропустити дівчаток чи дати дорогу дорослим. Багато учнів заходять у клас без слів вітання, як до себе додому. На будь-яке зауваження педагоги часто отримують грубість із боку дітей. А, як відомо, виховання йде з родини. Діти мають прийти до школи підготовленими. Жодний вчитель не захоче вчити вашу дитину хорошим манерам.

Батьки, почніть читати самі

Батьки, скажіть, як часто ваші діти бачать вас із книгою в руках? Як часто ви читаєте та ділитесь враженнями про прочитане? Ми хочемо, щоб наші діти менше сиділи в гаджетах і більше читали. Але хто є для них найголовнішим прикладом? Якщо батьки не читають, то й дитина, скоріш за все, не робитиме цього. Вчителям все складніше і складніше прищеплювати дітям любов до читання, тому що діти не бачать дорослих, які читають.

Режим дня

Сучасні діти часто не мають жодного режиму дня – вони можуть всю ніч сидіти в інтернеті або грати в комп’ютерні ігри. Зараз діти мало гуляють та багато часу проводять вдома. Через це погіршується пам’ять, зір, настрій, мотивація до навчання. Дитині потрібен повноцінний сон, здорове харчування та багато свіжого повітря. Завдання батьків полягає в тому, щоб забезпечити своїм дітям ідеальні умови для розвитку та навчання.

Дитина може помилятися

Деякі діти дуже болісно ставляться до невдач. Отримала 6 або 7 – відразу ж у сльози!.. Іноді батьки самі змушують дітей бути ідеальними у всьому. І до чого це призводить? Дитина знецінює свої старання, якщо результат не ідеальний. Вчителям, та й батькам, зовсім не потрібно, щоб кожна дитина була відмінником. Важливо, щоб діти виявляли інтерес до навчання, хотіли навчатися та дізнаватися нову інформацію.