Як мешканцям Кам’янського підготувати організм до переведення годинників

Як мешканцям Кам’янського підготувати організм до переведення годинників

Автор: Валентин Фіголь.

У ніч на 26 березня Україна переведе час на годину вперед. Як правильно підготувати організм до переведення годинників, нагадали лікарі міського Центру здоров’я.

Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед о 3 годині ночі 26 березня. Згідно з документом Кабінету Міністрів України №509 від 1996 року, перехід на літній час називають “скасуванням зимового часу в Україні”.

Переведення часу неабияк впливає на біоритми людини, нагадують лікарі КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту». Через зміну часу організм змушений різко перебудуватися, і через це виникає стрес. Отже, як підготувати свій організм до переведення годинників і перейти на новий графік без шкоди для здоров’я?

Прокидайтесь раніше вже зараз. За кілька днів до переведення стрілок годинника бажано почати прокидатися на 15-20 хвилин раніше, ніж зазвичай. Таким чином організм зможе звикнути до нового графіку.

Не перевтомлюйтесь. Щоб переведення годинників не позначилося на здоров’ї вашого організму уникайте надмірних фізичних навантажень, не затримуйтесь на роботі й, по можливості, більше відпочивайте. Особливо це актуально для літніх людей і тих, хто страждає від захворювань серцево-судинної системи.

Засинайте в тиші. Відмовтесь від перегляду відео чи прослуховування перед сном. Вимикайте телевізор, смартфон, годинник та інші девайси щонайменше за 30 хвилин до сну.

Ранок починайте зі світла. Запустивши світло в кімнату, ви допоможете своєму організму прокинутися. Поки збираєтеся, обов’язково відкрийте штори або включіть світло в кімнаті.

Частіше бувайте на свіжому повітрі. Свіже повітря і регулярні прогулянки повинні бути неодмінною частиною здорового способу життя кожної людини. Частіше провітрюйте приміщення, якщо можливість виходити з дому обмежена.

Підтримайте імунітет. Імунна система після зими досить ослаблена, тому організм відчуває навантаження навіть без переведення годинників. Можна прийняти курс вітамінів, але тільки після консультації з лікарем.

Нормалізуйте свій раціон. Постарайтеся не посилювати стрес, який викликає в організмі перехід на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування.  Додайте більше фруктів, виключіть фастфуд, жирну і гостру їжу, їжте менше солодкого.

Не сідайте за кермо. Згідно зі статистикою, в перші дні після переведення годинників кількість ДТП на дорогах зростає. Порушення режиму та нестача сну можуть спровокувати стан, в якому краще не керувати машиною.

Відмовтеся від кави та алкогольних напоїв. Вони негативно впливають на нервову систему і посилюють стрес від зміни розпорядку дня.

«Переважна більшість наших порад, до речі, актуальні не тільки під час адаптації організму до сезонного переведення годинників. Вони універсальні й відповідають правилам здорового способу життя. Їх варто ввести у своє повсякдення на постійній основі, щоб завжди добре почуватися і бути здоровим – здоровим фізично, психічно і психологічно», – зауважують медики.