Мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як себе поводити якщо побачили підозрілий предмет

Мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як себе поводити якщо побачили підозрілий предмет

Понад 6 тисяч боєприпасів знешкодили піротехніки на Дніпропетровщині з початку повномасштабного вторгнення. Найбільш «забруднені» – Криворізький, Синельниківський та Нікопольський райони, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

За його совами, нині сапери акцентуються на розмінуванні полів. Щоб аграрії могли безпечно сіяти. Цьогоріч обстежили вже майже 1700 гектарів.

Сьогодні – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні, тож рятувальники нагадали мешканцям Дніпропетровщини, як себе поводити якщо побачили підозрілий предмет.

Воно може трапитися будь-де – на землі у лісі, полі чи на березі річки. Ба більше – на вулицях, узбіччях та дахах будинків. Вороже залізяччя, що залишається після обстрілів, несе смертельну небезпеку. А ще вибухівку можуть заховати у звичні для нас предмети – іграшки, книги чи коробки з-під цукерок.

Мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як себе поводити якщо побачили підозрілий предмет - ФОТО

Як вирізнити  вибухонебезпечний предмет?

  • Рятувальники кажуть: найчастіше в громадах регіону, які обстрілював ворог, залишаються касетні елементи. Вони сріблясті, мають форму циліндра. Довжина – десь 13-15 см, діаметр – 6-8 см.
  • Проте мешканцям всіх міст та районів радять звертати увагу на будь-які незнайомі або нехарактерні для певної місцевості предмети.
  • Про небезпеку можуть сповіщати й підозрілі звуки, які видає «знахідка» – цокання, наче від годинника, чи періодичні сигнали. А ще – миготіння лампочки, наявність батарейок або акумулятора, розтяжка дротів. Чи специфічного запаху – гасу, розчинника, палива.

Побачили підозрілий предмет? Як діяти

  • Не торкайтеся предмета, який викликав сумнів. Якщо поряд проводилися якісь роботи, слід негайно їх зупинити. Навіть легкий удар лопатою може спричинити вибух
  • Суворо заборонено пересувати предмет, переносити його в інше місце, засипати ґрунтом, нагрівати, палити поряд.
  • Потрібно відвести якомога далі людей. За можливості, огородити небезпечну територію мотузкою або підручними матеріалами. Але не можна вбивати у землю кілки, бо поряд можуть бути ще снаряди.
  • Мерщій повідомити про підозрілий предмет за номером 101 або 102. Знешкоджувати вибухівку можуть тільки піротехніки.Мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як себе поводити якщо побачили підозрілий предмет - ФОТО