Кам’янчанам нагадали про недопустимість продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім

Кам’янчанам нагадали про недопустимість продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім

Про дотримання чинного законодавства та недопущення продажу алкогольних
та тютюнових виробів неповнолітнім нагадали суб’єктам господарювання у Кам’янському у департаменті муніципальних послуг та регуляторної політики міськради.

З кожним роком алкоголізм в Україні молодшає. Сьогодні він уже з дитячим обличчям. Важко повірити, що з підлітка виросте нормальна людина, якщо він приохотився до вживання алкогольних напоїв. Наразі проблема вживання алкогольних, тютюнових виробів неповнолітніми є гострою та болючою для суспільства та держави.

Однією з головних причин, які призвели до вживання алкоголю та тютюнопаління у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків та звичок оточення, хибне бажання таким чином виглядати доросліше. Тому насамперед варто батькам починати з себе, адже все, що дитина робить, вона черпає з сім’ї.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання щодо неухильного дотримання чинного законодавства та недопущення продажу алкогольних та тютюнових виробів дітям на підпорядкованих їм закладів торгівлі. Відповідно до ст. 15-3 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР (зі змінами)«Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» передбачено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольних), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років.

Крім того, в Україні забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів:

  • особами, які не досягли 18 років;
  • у приміщеннях та на території закладів освіти, закладів охорони здоров’я (крім ресторанів, розташованих на території санаторіїв);
  • у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій,
    що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;
  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
  • у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей;
  • з торгових автоматів;
  • на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках
    та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);
  • поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);
  • у споживчих упакуваннях, що містять менш як 20 сигарет;
  • з рук;
  • у невизначених для цього місцях торгівлі.

Забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби або електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Якщо у продавця пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння виникли сумніви щодо досягнення 18-річного віку покупцем, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові, тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, продавець повинен звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік.

Звертаємо увагу батьків підлітків! Не забувайте про те, що за розпивання неповнолітніми спиртних напоїв у громадських місцях та появу в громадських місцях у п’яному вигляді, органами поліції складається протокол про адміністративне правопорушення на його батьків за ст. 184 КУпАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей).

Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання і виховання малолітніх та неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн – до 1700 грн). У разі вчинення такого правопорушення повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн – до 5100 грн).

Якщо ж дитині від 16 до 18 років, то за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, органами поліції складається протокол на неповнолітнього за ст. 178 КУпАП (Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді).

Крім того, звертаємо увагу, що відповідно до ст. 180-1 КУпАП (Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування) за перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування – на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн – до 850 грн).

За дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн – до 1700 грн).

Не менш небезпечними є факти втягнення неповнолітніх у розпиття спиртних напоїв. У таких випадках органами поліції складається протокол про адміністративне правопорушення за ст. 180 КУпАП (Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння). До відповідальності можуть притягнути батьків, осіб, що їх замінюють, чи інших громадян, наприклад, їх повнолітніх друзів. Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами тягне за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 102 грн – до 136 грн).

Шановні батьки! Знайте коло знайомих та друзів своїх дітей, володійте інформацією щодо місця їх перебування у вечірній час. Розмовляйте з дітьми та пояснюєте їм про шкоду, яку приносить алкоголізм їхньому здоров’ю та життю.

Сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби.

Так, в м.Кам’янському діє рішення міської ради від 22.06.2018 №1113-25/VII «Про заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території м.Кам’янського», відповідно до якого заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у нічний час з 22-00 години вечора до 08-00 години ранку щоденно, враховуючи вихідні дні та свята.

Департамент муніципальних послуг та регуляторної політики міської ради звертає увагу суб’єктів господарювання міста щодо неухильного виконання чинного законодавства та необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед працівників підпорядкованих об’єктів торгівлі з питання недопущення продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.

Марина Гурська, директорка департаменту муніципальних послуг та регуляторної політики міської ради