Український бізнес планує уповільнити скорочення співробітників та підвищити виплати на оплату праці

Український бізнес планує уповільнити скорочення співробітників та підвищити виплати на оплату праці

Бізнес пом’якшив негативні очікування щодо власної ділової активності, поліпшив інфляційні та курсові оцінки. Про це свідчать результати опитування керівників компаній щодо ділової активності, яке провів Національний банк в I кварталі 2023 року.

Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 91.2% порівняно з 83.5% в I кварталі 2023 року.

Поліпшення оцінок відбулося в підприємств практично усіх видів економічної діяльності, крім будівництва й торгівлі, а також за всіма складовими індексу.

Макроекономіка

Бізнес суттєво пом’якшив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив “мінус” 16.7% порівняно з «мінус» 32.3% в IV кварталі 2022 року.

Інфляція

Інфляційні очікування поліпшилися: в I кварталі 2023 року очікувана річна інфляція становила 20.7% порівняно з 23.3% в попередньому кварталі. 46.8% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 20.0%.

Також бізнес очікує і незначного послаблення девальваційних процесів. Респонденти очікують, що через 12 місяців середній обмінний курс становитиме 42.18 грн/дол. (у попередньому кварталі – 42.59 грн/дол. США).

Власний розвиток підприємств

Попри пом’якшення третій квартал поспіль оцінок респондентів щодо поточного фінансово-економічного стану власних підприємств, загальна оцінка залишається негативною: баланс відповідей становив “мінус” 16.9% порівняно з “мінус” 19.3% в IV кварталі.

Водночас очікування респондентів щодо змін фінансово-економічного стану підприємств впритул наблизилися до рівноважного рівня: баланс відповідей – “мінус” 2.5% (в IV кварталі – “мінус” 11.5%).

Уперше за рік респонденти очікують збільшення обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку: баланси відповідей – 2.8% і 2.0% відповідно (в IV кварталі 2022 року – “мінус” 7.3% та “мінус” 6.3% відповідно).

Крім того, бізнес прогнозує:

  • збільшення залучень іноземних інвестицій;
  • уповільнення темпів скорочення кількості працівників;
  • зростання майбутніх витрат на оплату праці одного робітника.

Підприємства незначно підвищили очікування щодо потреби в позиках найближчим часом, водночас частка респондентів, які планують брати кредити, практично не змінилася – 35.4% (в IV кварталі – 35.0%).