На які безплатні послуги може розраховувати пацієнт, викликаючи бригаду «швидкої»

На які безплатні послуги може розраховувати пацієнт, викликаючи бригаду «швидкої»

Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій у 2023 році та є безоплатною. У НСЗУ зауважують, що на 103 слід телефонувати тоді, коли існує загроза життю та здоров’ю. Бо поки медики витрачають час на нецільовий виклик, десь без допомоги може залишитися людина, яка справді терміново її потребує.

Єдиний номер виклику екстреної медичної допомоги — 103.

За інформацією НСЗУ, на дзвінок за номером 103 відповість диспетчер. Розмовляючи з ним, необхідно говорити чітко і розбірливо. Дотримуватись загальноприйнятих етичних норм спілкування. Головне правило — надавати правдиву інформацію. Не можна приховувати симптоми та важливу інформацію. Також не можна перебільшувати наявні симптоми, щоб диспетчер прийняв виклик. Свідомо неправдивий виклик спеціальних служб тягне за собою накладення штрафу. А найголовніше, що людина, яка справді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатись: усі бригади будуть зайняті.

Для виклику екстреної допомоги не треба мати декларацію з сімейним лікарем.

Перелік безоплатних послуг, на які може розраховувати пацієнт викликаючи бригаду екстреної медичної допомоги:

  • Цілодобове приймання звернень та консультування за телефоном 103. В тому числі щодо питань, пов’язаних із COVID-19.
  • Надання екстреної медичної допомоги.
  • Оцінка стану пацієнта та встановлення попереднього діагнозу.
  • Транспортування та медичний супровід пацієнтів, які потребують госпіталізації з місця події до закладів охорони здоров’я.

Забезпечення транспортування пацієнта/пацієнтки між лікарнями за наявності медичних показань та за потреби медичного супроводу відповідно до затвердженого клінічного маршруту (у тому числі за межі області).