У Міносвіти пропонують запровадити премії для вчителів за компенсаційні уроки

У Міносвіти пропонують запровадити премії для вчителів за компенсаційні уроки

Додаткові компенсаційні заняття, проведення яких може стати допомогою дітям у надолуженні втрачених знань, мають гідно оплачуватися та не мати значних обсягів понаднормової роботи для вчителя.Про це йдеться в інформаційних матеріалах Міністерства освіти і науки до слухань у комітеті ВР з питань освіти, науки та інновацій, що присвячені освітнім втратам учнів.

Зокрема, у Міносвіти зазначають, що допомогою дітям у надолуженні втрачених знань і навичок може стати планування закладом освіти додаткових компенсаційних занять, програма тьюторства тощо.

«Важливо, що така робота не повинна стати ще одним додатковим неоплачуваним або низько оплачуваним навантаженням для вчителів, які мають отримувати гідну оплату праці та не мати значних обсягів понаднормової роботи. Одним зі способів розв’язання цієї проблеми може бути освітня субвенція на години варіативної складової, зокрема на індивідуально-групові заняття, адже не кожна громада може профінансувати такі видатки», – зазначають у Міністерстві освіти і науки.

Водночас наразі Міністерство фінансів України вважає передчасним обговорення питання визначення фінансового ресурсу для забезпечення заходів з компенсації освітніх втрат та освітніх розривів.

«Питання визначення обсягу фінансового ресурсу та джерел для забезпечення заходів з компенсації освітніх втрат і освітніх розривів, згідно з позицією Міністерства фінансів, доречно розглядати лише за результатами напрацювання алгоритму проведення відповідних досліджень та формалізації механізму вимірювання освітніх втрат і освітніх розривів», – повідомляють у МОН.

З огляду на це у відомстві наголошують, що в умовах обмежених  часових, матеріальних і людських ресурсів для подолання втрат у навчанні слід застосовувати заходи, які є якомога більш універсальними, автоматизованими й максимально використовувати вже чинні ресурси, оптимізувати час навчання, застосовувати міжнародні практики тощо.

Наприклад департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської адміністрації змінює у травні-червні цього року звичну класно-урочну систему на індивідуалізоване / групове навчання та запроваджує проведення індивідуальних та групових компенсаторних занять.