Бюджет участі в Кам’янському: встигнути подати проект

Бюджет участі в Кам’янському: встигнути подати проект

До кінця тижня завершується подання заявок на участь у конкурсі проектів громадського бюджету 2019 року. Вчора та сьогодні в Кам’янському фахівці вчили мешканців, що таке бюджет участі та як підготувати свій проект.

Автор: Валентин Фіголь.

Загальні вимоги до проектів

«Найбільше заявок надходить саме в останні дні», – ділиться досвідом минулого року Людмила Гончаренко, куратор конкурсу громадських проектів від департаменту економічного розвитку Кам’янського.

Участь у громадському бюджетуванні – це можливість для активних та відповідальних мешканців змінити своє місто на свій смак, нагадали організатори форуму – міська влада спільно із Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ.

Цьогоріч Кам’янське виділяє з міського бюджету 2,5 мільйони гривень на реалізацію проектів громадської участі. Один проект може бути вартістю до 200 тисяч гривень.

Що ж потрібно, аби взяти участь у конкурсі громадського бюджету? Перш за все – сама ідея проекту, те, що Ви хочете зробити в своєму місті. Ідея має бути корисною для багатьох людей: благоустрій загальнодоступних місць, проведення загальнодоступних заходів, придбання обладнання для загального користування. Наприклад, проект придбання медобладнання для лікарні може брати участь у конкурсі, а влаштування кімнати відпочинку для лікарів – ні.

Треба, щоб проект міг бути втіленим протягом одного бюджетного року, бо в наступному році буде новий конкурс.

Щоб подати свій проект на конкурс, треба заповнити 3 бланки: заявку (форма проекту), декларацію авторства та підписний лист, на якому треба зібрати 20 підписів земляків на підтвердження значущості ідеї.

Ці документи необхідно подати до 17 березня в електронному вигляді на спеціалізовану платформу https://kamianske-budget.e-dem.in.ua, або до 16 березня принести паперовий варіант до ЦНАПу.

Попередній перегляд проектів відбудеться з 18 березня до 30 квітня. Фахівці департаменту економічного розвитку відберуть проекти, що відповідають умовам конкурсу, і складуть реєстр проектів-конкурсантів.

Конкурс проходитиме з 6 по 19 травня. В цей період відбуватиметься голосування за проекти. Реалізація проектів-переможців почнеться з червня, пояснила Л. Гончаренко.

Приклад подання проекту

Розглянемо, як сформулювати заявку на проект на прикладі ідеї створення Центру дитячої загальної фізпідготовки та культури руху. Центр планується створити на базі комунального спортивного клубу «Айболит» на лівобережжі Кам’янського.

Отже, назва проекту: одне речення, яке коротко розкриває суть проекту: «Створення Центру дитячої загальної фізпідготовки та культури руху імені тренера Олександра Таркіна».

Місцезнаходження проекту: Дніпровський район Кам’янського. Об’єкт, в якому планується реалізувати проект – спортклуб «Айболит».

Опис та обґрунтування проекту. Треба написати, яку проблему має вирішувати проект. В нашому випадку, проблема в тому, що чимало дітей мають слабке здоров’я і не можуть конкурувати з більш сильними ровесниками у різних видах спорту, через що ці діти зовсім не займаються фізкультурою і погано розвиваються фізично. Багатьом дітям потрібно допомогти навчитись правильно стояти, ходити, виконувати прості рухи – присідання, стрибки тощо. Саме цьому – основам загальної фізпідготовки, приділяв увагу багато років легендарний керівник «Айболиту» О. Таркін.

Центр, на думку авторів проекту, буде займатись фізичним вихованням дітей, які не хочуть займатись якимось конкретним видом спорту, але бажають мати міцне здоров’я та розвинене тіло.

Короткий опис проекту: передбачається організувати регулярне проведення групових та індивідуальних занять з загальної фізпідготовки за спеціальною програмою, розробленою ще тренером Таркіним.

Проект є загальнодоступним, ним можуть скористатись всі діти Кам’янського – це теж важливо для просування проекту на конкурсі.

Очікувані результати проекту. Автори розраховують на те, що діяльність Центру дозволить зайняти фізкультурою дітей зі слабким здоров’ям, або просто невпевнених у собі. Ці діти, займаючись в Центрі, покращать своє здоров’я, підвищать свою фізичну культуру, навчаться вільно та гармонійно рухатись, отримають базову підготовку для подальших занять спортом або просто активного способу життя.

Видатки проекту. Тут потрібні гроші на обладнання приміщення Центру інвентарем, потрібним для занять фізкультурою: шведська стінка, канат, мати, м’ячі, гімнастичні палиці, фітболи тощо.

В заявці вказуються контактні дані автора проекту, які будуть загальнодоступними для мешканців міста, учасників процесу, ЗМІ.

Інформація про бюджет участі розміщується на офіційному веб-сайті Кам’янської міськради та спеціалізованому інтернет-ресурсі http://e-dem.in.ua.

За консультацією та допомогою можна звертатись до департаменту економічного розвитку міської ради, тел. 55-41-31.