Подорожчання послуг сміттярів, вернісаж народних майстрів та ботанічна екскурсія в центральному парку Кам’янського

Подорожчання послуг сміттярів, вернісаж народних майстрів та ботанічна екскурсія в центральному парку Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь.

Підняття тарифів на послуги з вивезення побутових відходів відбулось сьогодні на засіданні міськвиконкому. Виконавчий комітет міськради вирішив установити комунальному підприємству Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802:

  1. Тарифи на послуги вивезення побутових відходів (перевезення твердих побутових відходів) для:

– населення 107,87 грн/м3 (з ПДВ);

– бюджетних установ 118,14 грн/м3 (з ПДВ);

– інших споживачів 154,10 грн/м3 (з ПДВ).

  1. Тарифи на послуги з вивезення побутових відходів (перевезення твердих побутових та великогабаритних відходів, знешкодження)
    для мешканців багатоквартирних житлових будинків на рівні 19,87 грн/міс.
    на одну особу (з ПДВ).
  2. Тарифи на послуги з вивезення побутових відходів (перевезення великогабаритних відходів) для мешканців багатоквартирних житлових будинків:
  • з механізованим завантаженням у розмірі 206,40 грн/м3 (з ПДВ);
  • без механізованого завантаження у розмірі 109,97 грн/м3 (з ПДВ).
  1. Тарифи на послуги з вивезення побутових відходів (перевезення твердих побутових відходів та знешкодження) для населення, що мешкає
    в будинку приватного сектору з газовим опаленням з присадибною ділянкою,
    на рівні 22,93 грн/міс. на одну особу (з ПДВ).

Комунальному підприємству Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802» міськвиконком звелів здійснювати перерахунок вартості послуг у бік зменшення у разі їх ненадання або надання не в повному обсязі чи неналежної якості. Підприємство повинно повідомити споживачів про зміну тарифів не менше ніж за 15 днів з дати введення їх у дію з посиланням
на це рішення.

Нові тарифи почнуть діяти з 1 травня, повідомила Галина Єрмоленко, директор департаменту економічного розвитку Камянського.

На засіданні міськвиконкому було прийнято рішення про підготовку до роботи правобережної зони відпочинку в районі вулиці Набережної.

Серед додаткових рішень, які ухвалив виконком – затвердження Положення про надання транспортної послуги «Соціальне таксі» в місті Кам’янське та затвердження Порядку відключення від системи централізованого опалення приміщень в житлових будинках, що були підключені до джерела теплопостачання АТ «ДніпроАзот».

Наближення Великодня відчувається  щодня дужче. В адміністративному корпусі центрального парку відкрились одночасно декілька виставок місцевих майстрів художнього та прикладного жанрів.

На одному вернісажі зійшлись кілька оригінальних художників. Лариса Лосенко представила свою колекцію власноруч зроблених писанок – і розмальованих, і з аплікацією, і вирізьблених. Андрій Забора – колишній фотограф, посадовець та журналіст, 4 роки тому почав раптом писати картини, які й показав сьогодні. Інна Плахтій – автор вишиваних, гаптованих та бісерних картин. Людмила Бойко та Вєра Яцина – дві майстрині з різним підходом до пейзажів, портретів та натюрмортів з тканини. Ніна Туркіна – автор сюжетних картин з солоного тіста. Олена Жежер – майстер Петриківського розпису.

Після відкриття виставки біолог Андрій Енбулатов провів імпровізовану екскурсію алеями центрального парку. Виявилось, що тут під час капремонту було посаджено чимало цікавих, навіть екзотичних, рослин. Наприклад, сакура. Чи гінкго, листя та плоди якого цінуються як ліки. Або мигдаль, який ще називають «луізіаною». Росте тут бересклет, козацький ялівець та спірея, кілька сортів барбарису. Також в парку посаджені дерева, крони яких створені штучно шляхом прищеплення одних частин саджанців до інших. Проходячи повз засохлу берізку, біолог Енбулатов зазначив: береза – індикатор екологічних негараздів, це дерево погано приживається і виживає в забрудненому довкіллі.

Екскурсанти оглянули два дерева, які претендують на звання самого старого дерева в містах Дніпропетровщини. Це вязи, один з яких росте на захід від центрального фонтану, а другий – в північній частині парку. Друге дерево товще – знадобились четверо, щоб його обійняти.

25 квітня в Музеї історії міста відкриється виставка «Дивосвіт Марії Примаченко» (із фондів Національного музею Тараса Шевченка), присвячена 110-ій річниці від дня народження видатної української художниці.

Ім’я Марії Примаченко стоїть поруч із іменами всесвітньо визнаних художників-примітивістів – Ніко Піросмани, Анрі Руссо, Никифора Дровняка, Адольфа Дітриха. Виставки художниці з великим успіхом проходили у Варшаві, Празі, Парижі, Пекіні, Софії, Монреалі та багатьох інших столицях світу. Марія Примаченко народилась у 1909 році у селі Болотня під Києвом, де прожила усе життя. Не маючи освіти, художниця стала класиком українського національного мистецтва, чий самобутній талант високо цінував Пікассо. За роки натхненної праці Марія Примаченко створила понад 500 унікальних художніх робіт.