П’ятниця в Кам’янському: врятована з пастки косуля, фіаско викрадачів відеокамер та дефіле одинокого «Еталона» біля міськради

П’ятниця в Кам’янському: врятована з пастки косуля, фіаско викрадачів відеокамер та дефіле одинокого «Еталона» біля міськради

Автор: Валентин Фіголь.

Вранці поліцейські привезли до ветеринарної клініки «Алвет» травмовану косулю, розповіла Вероніка Дробот, волонтер-зоозахисник. Тварина потрапила в пастку: застрягла в огорожі на Соцмісті. Люди її витягли, косуля не могла стати на ноги. Викликали поліцію. Поліцейські забрали тварину в патрульне авто і доправили в «Алвет» на Короленківській. В клініці оглянули косулю і встановили попередньо, що у неї травмована спина. Ймовірно, тварина не зможе адаптуватись в дикій природі навіть після лікування, каже В. Дробот. Про всяк випадок, волонтери домовляються з Харківським заповідником, але ж косулю ще треба туди доправити.

«Міська служба, яка опікується безпритульними тваринами, не має технічної можливості допомагати тваринам у таких ситуаціях, – прокоментував Євген Пікінер, активіст ГО «Зоощит». – Це неподобство, що в 21 столітті в європейській країні невідкладна допомога тваринам надається на волонтерських засадах!».

Зранку надійшло повідомлення: Соцмістом бігає косуля, прямо по дорозі, розповіла Олена Тімченко, прес-офіцер Кам’янського міськвідділу Нацполіції. А трохи згодом люди повідомили в поліцію, що тварина застрягла в огорожі в районі вулиці Чорновола. Поки патруль Південного рай відділення під’їхав, мешканці витягли косулю з дірки в огорожі, але встати вона не могла. Поліцейські проконсультувались із єгерями та відвезли тварину до ветклініки.

У Південному районі міста правоохоронці викрили чоловіків, які причетні до крадіжок камер зовнішнього відео спостереження, повідомила поліція.

Протягом березня двоє молодих чоловіків зірвали дві камери відео нагляду з фасадів приватних будинків, одну камеру з теплової котельні і ще одну камеру проекту «Безпечне місто», яка була розташована на електроопорі.
Поліцейські встановили та затримали ймовірних зловмисників. Підозрювані – місцеві жителі 19-ти та 20 років. Викрадені камери, кажуть вони, продали, а виручені гроші витратили на особисті потреби.
Слідчим відділом Південного ВП за погодженням з місцевою прокуратурою затриманим повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка).

Тимчасом з ранку до полудня проспектом Шевченко їздив, а більше стояв навпроти будівлі міськради, автобус виробництва Чернігівського автомобільного заводу.

«Ми хочемо, щоб міське самоврядування Камянського переглянуло дискримінаційні умови тендеру на закупівлю пасажирських автобусів, і нашу продукцію допустили до участі в тендері», – пояснив перебування автобусу з написами на бортах Вадим Шкарупко, директор ТОВ «Еталон Авто». За його словами, підприємство хотіло представити на тендер по закупівлі автобусів продукцію Чернігівського автозаводу – 70-містний автобус зі спеціальним пристроєм для малорухливих людей. Але автобус виявився на півметра довшим за 9 метрів, прописані в умовах тендеру. «Ось же поїхав 12-метровий з вивісок сзаду ще довшим за наш!» – показав В. Шкарупко на автобус 30 маршруту, що повертав з Медичної на Шевченко.

«Еталон Авто» раніше вже звертався до Антимонопольного комітету України, повідомив директор. Кілька обмежень було знято. Днями обмеження по об’єму двигуна відсікло ще одного потенційного учасника конкурсу – ЗАЗ з 60-містними низькопольними автобусами. А обмеження в довжині – 9 метрів, не допускає до конкурсу і 9,5 метрові «Еталони».

Розїжджаючи проспектом Шевченко, представники «Еталону» сподіваються привернути увагу міського самоврядування та мешканців міста до здорової конкуренції в сфері громадського транспорту, зазначив В. Шкарупко.

Депутати міськради звернули увагу. Оглянути автобус прибув Олександр Метель, депутат з транспортної комісії міськради. «Маємо намір зібрати нагальне засідання комісії і розглянути умови тендеру», – повідомив О. Метель.

«Відповідно до вимог ТОВ “Торговий Дім Еталон Авто” місту довелося відмовитися від наявності в автобусах антикорозійного захисту кузова, 6-ти ступінчастої коробки передач, яка значно скорочує витрату палива. Також вони поставили умову прибрати пункт про наявність в автобусах системи безпечного гальмування ABS і дверей з виносним механізмом, – цитує пояснення першого заступника міського голови Олександра Чернишова  інтернет-видання 5692.com.ua. – Ми пішли на зустріч по деяким пунктам, і частину з них прибрали. Залишили довжину кузова, яка не повинна перевищувати 9 метрів. Бо практика показує, що дуже часто автобуси з великим виносом кузова пересікають суцільні (лінії) на поворотах і створюють аваріні ситуації на дорозі. До всіх учасників торгів ми висуваємо однакові умови. Наше завдання – купити якісні та безпечні автобуси, зробити громадський транспорт зручним для мешканців міста. Зрозуміло, що наші завдання не завжди співпадають з інтересами деяких виробників».