Скандальний приклад «самоврядування» в окремо взятому садовому товаристві біля Кам’янського

Скандальний приклад «самоврядування» в окремо взятому садовому товаристві біля Кам’янського

Автор: Валентин Фіголь.

Наскільки своєрідне у кам’янчан розуміння законності та порядку, показав конфлікт, що розгорівся в садовому товаристві «Будівельник» в районі села Кулеші. Обидві сторони конфлікту впевнені, що на їхньому боці якщо не закон, то хоча б справедливість.

Кульмінацією скандалу стали збори членів садового товариства 18 травня, які завершились приїздом поліції на виклик про перешкоджання роботі знімальної групи телекомпанії «МІС» з Кам’янського.

Власне, поліцію тележурналіст викликала ще на початку зборів. Тому що садоводи, побачивши телеоператора з камерою, почали кричати, що не дозволяють їх знімати. З юрби агресивно налаштованих садоводів чулись вигуки «Заберіть камеру, а то ми вас битимемо!», «я тобі планшет засуну в…». Чоловіки загрозливо підступали до оператора, вимагаючи забратися з камерою геть, дехто просто нецензурно лаявся на адресу візитерів. «Ви все перекручуєте!» – пояснив причину спротиву Григорій Мєрний, голова правління «Будівельника».

Тележурналіст викликала поліцію, повідомивши про те, що агресивна юрба перешкоджає роботі знімальної групи. Але, поки приїхала поліція Петриківського відділу, збори закінчились.

Під час зборів жваво – з образами та матюками, обговорювався конфлікт між правлінням та одним із членів товариства.

Отже, в жовтні минулого року голова правління «Будівельника» відключив від електропостачання один із садових будиночків. Начебто за те, що власниця Ольга Дмитрівна підключила до електролічильника ліхтар, що висів на фасаді будиночка і освітлював фрагмент вулиці. За самовільне підключення голова присудив літній жінці заплатити тисячу гривень штрафу. Але вона, за словами Г. Мєрного, замість мовчки заплатити, почала використовувати родинні зв’язки в правоохоронних органах, щоб залякати голову правління – «аби знав, з ким зв’язався».

«Тут нема начальства, нема міліції – тільки садоводи, всі однакові!» – підтримала голову правління одна з членів товариства.

Як приклад тиску, вчиненого на голову правління, пан Мєрний розповів, як до нього якось підійшли п’ятеро невідомих і сказали, що вони з «національного фронту» і приїхали «поправити голову». Не чекаючи продовження розмови, голова сховався в своєму будиночку і став кликати на допомогу в гучномовець. Лише дружність садоводів, які поприбігали на поклик, врятувала голову товариства від розправи, каже Григорій Олександрович.

Чи впевнені садоводи, що голова правління правомірно відключив електрику садоводу? Таке питання задав членам товариства юрист Олександр Чорний, що представляв на зборах інтереси Ольги Дмитрівни.  Садоводи гуртом закричали, що вони завжди так робили, бо інакше як боротись із самовільним підключенням? І всі винуватці мовчки платили штрафи, які «присудив» голова, якого всі присутні – до півсотні садоводів, приблизно чверть членів «Будівельника», підтримують.

«Ми тут, в товаристві, самі все вирішуємо!» – пояснили свій підхід до проблеми правочину садоводи. І проголосували за те, щоб оштрафувати Ольгу Дмитрівну на 3 тисячі гривень. «Але ж справа дійде до суду і товариство програє!» – попередив правозахисник Чорний. На це садоводи відповіли дружнім реготом та глузливими репліками.

Тут же, на зборах, садоводи проголосували за те, щоб електроопору, яка стоїть на ділянці садовода, ремонтував сам садовод. Ну, товариство може дати спільних грошей на матеріали для ремонту, погодились члени «Будівельника».

Виявилось, що електроопора, яка потребує ремонту, стоїть якраз на ділянці Ольги Дмитрівни. Стовп добряче порепався, скільки простоїть ще – невідомо. Власне, через цю електроопору і стався конфлікт з головою правління, розповіла свою версію подій Ольга Дмитрівна. Опора служить всім садоводам – тож справедливо було би, щоб товариство її ремонтувало, зазначила садовод. Але пан Мєрний категорично наполягав на тому, що електроопора – проблема садовода, на чиїй ділянці вона стоїть.

Через цей конфлікт, впевнена жінка, голова і причепився до ліхтаря на стіні садового будиночку: ліхтар висів там з 2016 року, і пан Мєрний бачив його багато разів раніше… Ліхтар світить на вулицю між будинками, тому його й під’єднали напряму до дротів з електроопори. В сусіда теж електроопора стоїть на ділянці, і на ній висить ліхтар, що світить на ділянку та на вулицю. «Чому ліхтар на стовпі – це норма, а на стіні будиночка – самовільне підключення?» – нарікає на несправедливість садовод.

«Присуду» товариства вона не визнає, вважає відключення електропостачання протиправною помстою голови правління за позицію з електроопором. «Ми торік вже почали було самотужки ремонтувати опору, але нам відключили електроенергію, і роботи вимушено припинились», – розповіла садовод.

Коли збори закінчились, приїхала поліція. Опитала присутніх з приводу перешкоджання роботі журналістів та й поїхала геть.

Обидві сторони конфлікту заявили, що захищатимуть свої позиції.

«Садоводи демонструють правовий нігілізм, характерний взагалі для громадян сьогоднішньої України», – прокоментував ситуацію правник Чорний. Люди, на його думку, так звикли порушувати закон навіть у побутових дрібницях на зразок самозахоплення землі за межами садового товариства, що вважають свої звички та «присуди товариства» правильними за визначенням.