Уроки патріотизму від фотографів Кам’янського

Уроки патріотизму від фотографів Кам’янського

Пристрасть людей до фотографування можна використовувати як інструмент патріотичного виховання. Хоча б тому, що самі фотографи кажуть, що через свої світлини вони висловлюють свої почуття до рідного міста.

Автор: Валентин Фіголь

Вчора й сьогодні в Кам’янському відбулись лва негучних заходи, на яких автору довелось поспілкуватись з кількома місцевими фотографами – як аматорами, так і досвідченими професіоналами.

Побачити рідне місто

Вчора нагороджували учасників конкурсу «Рідне місто моє». Конкурс проводив музей історії міста. На конкурс були представлені роботи фотоаматорів, які фіксували різні моменти з життя Кам’янського та його мешканців. Наймолодшій з учасників конкурсу – 7 років.

Такі фотоконкурси потрібні, щоб люди побачили рідне місто з усіма його особливостями, кажуть автори робіт. Цікаво, що чимало хто з фотографів розповідає приблизно таке: «Показуєш людині на фото якийсь об’єкт в місті, на видному місці. Людина питає: а де це? А сама мало не щодня проходить повз те чудернацьке дерево або якусь архітектурну дивовижу – і не помічає!..»

Знати своє місто, відчувати ритм та особливості його життя – це патріотично, зазначила на церемонії  відзначення найбільш активних та творчих конкурсантів Наталія Буланова, директор історичного музею.

Одна подія – різні погляди

Сьогодні в центральній юнацькій бібліотеці міста збирались місцеві фотографи на засідання клубу «Фотографічна ініціатива». Зазвичай тут фотографи обмінюються враженнями, інформацією та досвідом. Показують одне одному фотографії та обговорюють їх, влаштовують майстер-класи з досвідченими професіоналами.

Цього разу члени клубу ділились враженнями від минулого літа – влітку клуб не збирався. Зокрема, відомий фотограф Микола Болотін показував світлини, зроблені на масових святкових заходах.

Фотографія – могутній засіб пропаганди, відзначили фотографи під час обговорення. Одну й ту ж подію або людину можна сфотографувати й подати так і сяк, маніпулюючи сприйняттям глядача.

«Скільки б людей не фотографували міські пейзажі та події – у всіх виходить по-різному: різний настрій, різні висновки з побаченого…» – визнали фотографи. Варто частіше влаштовувати фотовиставки – про це говорили люди на обох заходах. На виставках глядачі мають змогу поглянути на знайомі місця чужими очима, ніби вперше.