Місячник збирання опалого листя проходить в Кам’янському

Місячник збирання опалого листя проходить в Кам’янському

Незаконно та небезпечно спалювати опале листя в місті, нагадує влада. Натомість, в Кам’янському листя збирають та вивозять на звалище.

Автор: Валентин Фіголь

Традиційний місячник з прибирання опалого листя з 1 жовтня по 1 листопада проводиться згідно розпорядження міського голови Андрія Білоусова.

Участь у загальноміському заході беруть підприємства, заклади та організації різних форм власності, які упорядкують закріплені за ними території.

Приймає та складує зібране листя на міському звалищі комунальне підприємство «Комунальник».

Чинним законодавством України категорично заборонено спалювання рослинних залишків на територіях дворів, підприємств, установ, організацій і населених пунктів, наголошують в управлінні екології.

Під час горіння рослин в повітря потрапляють небезпечні, в тому числі канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів та знижують імунітет людини. Дим містить у своєму складі чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин, а тліюче листя і бадилля виділяє в повітря бензопірен, що провокує у людей ракові захворювання. Крім цього, з опалим листям горить і безліч іншого дрібного сміття, що лише посилює забруднення атмосфери органічними та неорганічними сполуками.

В управлінні екології та природних ресурсів міської ради зазначають, що найбільш «дружнім» до довкілля є утилізація опалого листям шляхом його компостування та подальшого використання як добрива для рослин.

В Кам’янському колись листя вивозилось до компостувальних ям на території КП «Зеленбуд». Міське самоврядування років 10 тому обговорювало можливість біологічної утилізації опалого листя та перетворення його на добриво за допомогою колоній каліфорнійського хробака. Але мрія залишилась нездійсненою.

Сьогодні листя везуть на звалище, кажуть робітники, які збирають рослинні рештки по місту. Складають вивезене листя трохи збоку від основних покладів сміття, бо там теж палає вогонь.’

Стаття 152 Адміністративного кодексу України передбачає за спалювання листя накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, підприємців – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.