Небезпечні маніпуляції з водогоном та свято осені для літніх людей в Кам’янському

Небезпечні маніпуляції з водогоном та свято осені для літніх людей в Кам’янському

Активність мешканців міста іноді буває корисною для організму та стосунків, а іноді – шкідливою для громадського майна.

Автор: Валентин Фіголь

Самовільні роботи на водогонах

 Останнім часом почастішали випадки втручання громадян в роботу водопровідно-каналізаційних мереж, – б’є на сполох балансоутримувач цих мереж КВП КМР «Міськводоканал».

Самовільне підключення до системи централізованого водопостачання, встановлення додаткових запірних кранів для підвищення тиску в своїх мережах створюють дисбаланс тиску в централізованих мережах водопостачання. Старі мережі не витримують пікових навантажень, що часто призводить до створення аварійних ситуацій, в результаті яких вулиці і  квартали залишаються на непевний час без водопостачання.

Комунальники нагадують, що правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України забороняють будь-яке самовільне приєднання об’єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до домових вводів, внутрішньо будинкових мереж або до мереж споживачів). Такі дії – порушення законодавства і вважаються самовільним і безобліковим водокористуванням.

Порушників чекає неприємний сюрприз: їм доведеться сплатити за самовільно використану воду. Причому розрахунок витрати води відбувається за пропускною спроможністю труби. Витрати, пов’язані з відключенням самовільно приєднаних пристроїв, також ляжуть на плечі порушника.

В разі пошкодження самовільними діями громадян запірної арматури або мереж Міськводоканалу, може наступити інша відповідальність, аж до кримінальної.

Відповідно до «Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України» всі роботи з будівництва мереж, вводів водопроводу і випусків каналізації, оглядових і контрольних колодязів, вузлів обліку, встановлення регуляторів тиску, обмежувачів витрат, а також підключення до мереж централізованого водопостачання та/або водовідведення, включаючи гідравлічні випробування, хлорування та промивку мереж, здійснює КВП КМР «Міськводоканал», або під його наглядом.

Перераховані вище види робіт та їх проведення необхідно погоджувати в виробничо-технічному відділі КВП КМР «Міськводоканал».

Осінні посиденьки в музеї

Осінні «музейні посиденьки» зібрали сьогодні людей похилого віку в актовому залі музею історії міста.

«Музейні посиденьки» – соціальний проект музею, який існує вже більше двох десятків років. На посиденьки збираються літні люди задля розваги. Тут вони спілкуються і дають вихід творчим силам: співають, танцюють, розповідають вірші та гуморески.

«Це ніби наша родина, – коментують пенсіонери свої посиденьки в музеї. – Ми їх чекаємо з нетерпінням, встигаємо скучити одне за одним в перервах поміж зустрічами».

«Для нас посиденьки – це спосіб продовжити молодість. Я, наприклад, співаю все життя, з дитинства. Пісня мене підтримувала і надихала завжди», – ділиться враженнями Світлана Прокудіна.

Літні люди збираються на посиденьки з усього міста, незважаючи на погоду та негаразди з транспортом. Кажуть, що разом їм веселіше і хочеться ще жити.